CEA MAI MARE FAZANERIE DIN TARA ISI CAUTA STRALUCIREA DE ALTA DATA

414

În Gherghița, județul Prahova, se afla cea mai mare fazanerie din țară. Renumită pentru frumoasele exemplare,  zeci de mii de fazanii erau trimiși la export chiar înainte de Revoluție. Acest lucru se încearcă  și acum, iar lucrătorii caută să încânte clienții  din străinătate, astfel încât să recapete gloria de altădată când fazanii din România erau la mare căutare.

Fazaneria a fost înființată încă din anul 1971 și se află pe teritoriul satului Curcubeu, comuna Balta Doamnei, la o distanță de 45 km de București și 25 km de Ploiești.  Aceasta este o subunitate a Direcției Silvice Prahova, iar scopul activității  este creșterea și  valorificarea fazanului de vânătoare  și a celui de consum.

Înainte de Revoluție,  aproximativ 90% dintre fazani erau  trimiși peste hotare. Exporturile mergeau foarte bine, iar clienți fideli erau italienii, care cumpărau păsările pentru popularea fondurilor de vânătoare. Cu timpul, a scăzut și interesul acestora pentru fazanul de vânătoare. Lucratorii lucrează în interesul de a  încearca o revigorare a pieții de fazani și de a căpăta gloria de mult pierdută, de aceea sunt în tratative cu  un client libanez pentru achiziția unuei cantități destul de mare de fazani.

Fazaneria Gherghița este cea mai mare din țară iar administratorii acesteia au incercat sa creeze un mediu cat mai apropiat de cel natural. Stocul conține 21.000 de exemplare pentru care, zilnic, se folosesc 1500 de kilograme de cereale și nutrețuri. Un pui de fazan de 90-100 de zile costă aproximativ 30 de lei. Deoarece aici, carnea nu se vinde la kilogram.

Muncitorii din cadrul unității, încurajează consumul cărnii de fazan, precizând că păsările au o carne gustoasă și sănătoasă, fără cholesterol.

Fazanii sunt păsări ce necesită o atenție sporită în ceea ce privește creșterea și îngrijirea lor. Aceștia sunt duși în halele de creștere , dotate cu  instalații de încălzire. Se hranesc, de obicei, cu seminte, dar si cu anumite specii de insecte.

La ora actuală, în țara nostră mai sunt trei fazanerii: în Prahova, Giurgiu și Timiș