Cea mai nouă variantă a PSD pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

632

După Daniel Constantin și Paul Stănescu, acum se vehiculează un alt nume pentru conducerea MADR.

Imediat după alegeri, numele lui Daniel Constantin, cel care a mai condus agricultura românească și în perioada în care Victor Ponta a fost premier, era pe buzele tuturor celor care vorbeau despre cine îi va urma lui Achim Irimescu la șefia MADR.

Numai că Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, nu a fost de acord cu o ciorbă reîncălzită, astfel că imediat în spațiul publicat s-a vehivulat un nou nume. De data aceasta a fost vorba despre olteanul Paul Stănescu, prieten la cataramă cu șeful PSD și proprietarul Agromec Vișina Nouă.

Surpriză însă. Nici baronul de Olt n-a rămas “in funcție”. Negocierile dintre social-democrați și ALDE, al doilea partid din coaliția de guvernământ, au fost dure. Inițial, s-a vehiculat ideea că Dragnea va accepta să cedeze șefia Senatului și încă două ministere celor din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. În cele din urmă, se pare că cele două tabere au stabilit ca 10 miniștri să fie numiți de PSD și patru de ALDE.

Surprinzător, printre cei patru nu se află și Daniel Constantin. În schimb, apare Sorin Cîmpeanu. Rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București se va întoarce la șefia Ministerului Educației, acolo unde s-a mai aflat și în perioada în care Victor Ponta a fost premier.

În Guvern nu se mai află însă nici Paul Stănescu. Liderul organizației județene a PSD Olt a fost deja înlocuit cu Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș, aflat la cel de-al doilea mandat în Parlamentul României. Acesta s-a făcut remarcat în toamna anului trecut, atunci când l-a atacant pe Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei, care anunțase că intenționează să candideze împotriva lui Liviu Dragnea pentru șefia partidului.

În vârstă de 55 de ani, Gheorghe Șimon este de profesie inginer mecanic și a avut parte de laude din partea șefului său de partid atunci când a fost atacat de către Mihai Sturzu, liderul tinerilor din PSD.

„Gheorghe Șimon nu este o vedetă de televiziune, dar acel om, de ani de zile, deține o companie care ține în viață nu numai un oraș, Vișeu de Sus, ci o intreagă zonă, cu mii de angajați și mii de oameni cărora el le dă dreptul la viață”, a declarat Dragnea.

Spusele președintelui PSD sunt contrazise de ziarul Informația de Maramureș. Publicația din nordul țării scrie că afacerea „prosperă” a lui Șimon este societatea Angred din Baia Mare care se află din 2012 în procedură de faliment, foștii angajați fiind în litigiu de muncă cu firma pentru recuperarea drepturilor salariale.

Viitorul șef al MADR deține câteva exploatații forestiere în județul Maramureș, iar soția sa este magistrat. În primul său mandat nu s-a făcut deloc remarcat de la tribuna Parlamentului. Țimon este foarte bun prieten cu Vasile Coman, primarul din Vișeu de Sus, omul care coordonează afacerile celor de la RG Holz în Maramureș. Societatea este în strânse legături de “rudenie” cu faimoasa Holzindustrie Schweighofer.

Maramureșul nu s-ar afla pentru prima oară în fruntea agriculturii. Decebal Traian Remeș a condus MADR în anul 2007, însă a demisionat după ce a fost acuzat de trafic de influență. În ciuda faptului că a fost condamnat la trei ani de închisoare, Remeș este considerat de mulți fermieri drept cel mai bun ministru pe care l-a avut vreodată agricultura românească.