Cei mai importanți 3 R atunci când îți schimbi anvelopele agricole

1689

Orice agricultor știe că atunci când vrei să-ți cumperi anvelope agricole trebuie să fii cu ochii pe cei 3 R. Vorbim, bineînțeles, de Rezistență, Raport calitate-preț și modul de inserare a pliurilor în pneuri, cele Radiale fiind recomandate mai ales utilajelor grele, din noua generație.
Rezistența unui cauciuc este crucială mai ales la utilajele agricole sau forestiere, care rulează pe drumuri cu denivelări și diverse obstacole naturale. Rezistența pneului este dată și de calitatea cauciucului materie primă, și de numărul de pliuri pe care le conține. Pliurile sunt niște inserții pe care se aplică cauciucul brut în procesul de construcție, ele asigurând rezistența la sarcina de greutate și presiune. Respectiv, cu cât o anvelopă are mai multe pliuri, cu atât este mai groasă, mai rezistentă, mai durabilă, mai performantă și are o durată de viață mai mare.
Cauciucurile Tatkode exemplu, au compoziția mult mai solidă decât cea a altor anvelope de pe piață, iar talonul lor are o rezistență sporită la solicitări extreme, ceea ce-l face potrivit pentru lucrul în pădure sau pe teren accidentat.

Cauciucuri Tatko
Raportul calitate-preț este unul dintre elementele cel mai des omise de agricultori atunci când caută o anvelopă de schimb. Din experiența noastră, în continuare, prețul este cel care dictează în mintea agricultorilor români, ori se știe foarte bine că cele mai ieftine cauciucuri nu sunt nici pe departe cele mai calitative. Prin urmare, de cele mai multe ori, acestea vor rezista puțin. Poate că, pe moment, un cauciuc second-hand și ieftin poate părea o soluție bună, dar această combinație nu e deloc recomandată de fabricanți, pentru că „garantează” uzura rapidă. Dacă, totuși, preferi această variantă — ieftin și uzat — întreabă-ți distribuitorul de anvelope despre garanțiile pe care ți le oferă, pentru că nu toți comercianții oferă așa ceva, dar sunt câțiva, printre care și CAR Group, care oferă garanție pe bune!

Anvelopele Radiale au fost construite ca urmare a apariției utilajelor puternice și grele. Acestea au pliuri suprapuse într-un unghi de 90°, spre centrul cauciucului, lucru care oferă durabilitate sporită anvelopei.
Anvelopa Radiala
Printre celelalte avantaje ale pneurilor de construcție radială mai putem enumera:

  • Aderență și tracțiune mai bună a benzii de rulare
  • Alunecare redusă
  • Durată de viață sporită
  • Capacitate de încărcare mai mare
  • Compactare minimă a solului și
  • Consum mai mic de carburant.
    Așadar, data viitoare când vrei să-ți cumperi anvelope agricole, nu uita de cei mai importanți 3 R și nu te mulțumi cu cel mai ieftin produs. Pentru că nimic nu te costă mai scump decât alegerile ieftine!