“Cercetarea romaneasca este intr-o situatie penibila”`

766

Prioritatile din agricultura au fost intoarse pe toate fetele in cadrul editiei de joi a emisiunii Agricultura la Raport. 

Ovidiu Ghinea i-a avut ca invitati in studioul Agro TV pe Gheorghe Vlad, presedintele Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania, Aurel Tanase, presedintele OIPA Prodcom, si Victor Lacatus, profesor in legumicultura. Realizatorul emisiunii Agricultura la Raport a pus pe tapet problemele curente ale agriculturii romanesti, comentariilor invitatilor sai fiind unele deosebit de taioase.

CERCETAREA ROMANEASCA

Victor Lacatus: “Am avut o discutie cu ministrul Petre Daea si am plecat increzator, mai increzator ca pana atunci, de la minister. MADR a anuntat ca a pregatit 100 de milioane de euro pentru cercetare in urmatorii patru ani. Nu este o suma foarte mare, iar eu nu am prea mare incredere ca se va ajunge ca acesti bani chiar sa fie alocati. Cercetarea romaneasca este intr-o situatie penibila acum. Va trebui sa gandim fiecare milion pe care il aloca ministerul. Cercetarea agricola trebuie regandita. Dupa cum se desfasoara lucrurile acum, nu avem prea mari sanse de reusita”.

HIBRIZII DE TOMATE

Victor Lacatus: “Hibrizii au o tolernta ridicata la agenti patogeni. Acele substante care fac posibila aceasta rezistenta reprezinta un pericol pentru om pentru ca sunt daunatoare corpului. Intre un hibrid adus din strainatate, care asigura o produce mare la hectare, si eu un soi autohton, eu as alege cea de-a doua varianta. Eu ii sfatuiesc pe romani sa foloseasca soiurile autohtone. Nu sunt la fel de productive, dar sunt mai gustoase si mai sanatoase”.

Gheorghe Vlad: “Hibrizii de la noi nu beneficiaza de aceleasi conditii ca in tarile lor de origine. Din acest motiv, nici producatorii romani nu au aceleasi rezultate precum cei din strainatate”.

BUGETUL MADR PENTRU CERCETARE

Aurel Tanase: “Este o suma foarte importanta. Trebuie sa ne facem o strategie”.

RELATIA CU APIA

Gheorghe Vlad: “Incompetenta celor de la APIA incurca producatorii agricoli. Ei vin din alte domenii. Asta este cea mai mare problema a lor. L-am informat pe ministru de ceea ce s-a intamplat la Varasti, in judetul Giurgiu. In sala primariei au fost chemati toti oamenii si li s-a spus producatorilor agricoli ca daca se vor plange de modul cum sunt tratati de catre APIA, atunci vor avea probleme. Nu se poate asa ceva. Parca ar fi niste gangsteri. Sper sa se ia masuri. Angajatii APIA sunt platiti ca sa lucreze in sprijinul taranului, dar din luna august ei lucreaza doar la 30% din capacitate, insa iau salariul intreg”.

AJUTORUL DE MINIMIS PENTRU TOMATE

Victor Lacatus: “Cu acesti bani, 3.000 de euro pentru fiecare o mie de metri patrati de spatii protejate, fermierii trebuie sa-si extinda suprafetele de lucru. In directia asta trebuie sa foloseasca banii. Pana in 2020 ar fi bine sa ajungem macar la 20.000 de hectare. Acum avem numai 8.000 de hectare de culturi in spatii protejate”.