Comisia Europeană: România, cotă 0 la calcan

647

43,5 tone este cota actuală de percuit calcan în prezent, iar România susţine păstrarea acesteia şi în 2016, chiar dacă CE propune cota zero, dar şi introducerea unei cote pentru rechinul din Marea Neagră, din cauza pericolului de dispariţie a acestor două specii, a anunţat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit MInistrului Agriculturii Comisia Europeană solicită acest lucru, întrucât în zona Marii Negre se face braconaj, se pescuieşte ilegal, iar aceste fapte reprezintă o mareameninţare.

România nu a avut niciodată cota la rechinul din Marea Neagră, ci numai la calcan şi şprot, dar acum din datele furnizate de România a rezultat riscul de dispariţie la calcan este de cinci ori mai mare din cauza exploatării şi de trei ori la rechin sau câine de mare cum se numeşte specia. Zilele trecute am discutat telefonic pe această tema cu comisarul Vella (comisarul pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella — n.r.), pentru vor ne introducă cote la rechinul din Marea Neagră, iar la calcan ne ducă la zero, de la43,5 tone. I-am cerut comisarului nu reducă cota la calcan, însă el a argumentat se face braconaj, se pescuieşte ilegal, şi este o mare ameninţare, iar în ultimii ani s-a mers pe aceeaşi cota şi situaţia calcanului nu s-a îmbunătăţit”, a precizat Irimescu.

Comisia Europeană nu va putea rezolva problema speciilor de peşti pe cale de dispariţie, în cazul în care va închide pescuitul doar pentru România şi Bulgaria.

Anual, în cadrul Consiliul Agricultură şi Pescuit al Uniunii Europene de la Bruxelles (14—15 decembrie 2015), se fixează cotele şi regimul de pescuit la Marea Neagră, România şiBulgaria făcând parte din această zona. (fabricadecarne.ro)