Conacul Printului Charles, deschis turistilor

465

Pachetul “Pe urmele nobililor” a fost lansat de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului.

Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Județean Covasna a lansat recent un nou pachet turistic, denumit “Pe urmele nobililor”, prin intermediul căruia le oferă turiștilor din țară și străinătate posibilitatea de a petrece o vacanță de câteva zile în mai multe conace din zonă, printre care și cel din Valea Zălanului al prințului Charles al Marii Britanii.

În oferta postată pe site-ul www.viziteazacovasna.ro se menționează, printre altele, că județul Covasna are peste 160 de conace și castele, unele redate circuitului turistic ca hoteluri sau muzee, altele în curs de renovare.

De asemenea, se menționează că prințul Charles al Marii Britanii are “o afinitate specială” pentru județul Covasna și că preferă să vină aici primăvara, pentru “a se bucura de câmpurile pline de flori”.

“Dacă sunteți curioși cum arată pensiunea prințului Charles aflată la Valea Zălanului, dar și a bunului său prieten, contele Kalnoky, aflată la Micloșoara, dacă vă place viața simplă și autentică, dacă vreți să gustați, la propriu și la figurat, din tradițiile locului, atunci aceasta ofertă vi se potrivește de minune”, se arată pe portalul menționat.

Potrivit sursei citate, ambele conace au doar câteva camere pentru cazare și de cele mai multe ori sunt rezervate în avans de turiști din toată lumea.

Ambele pachete oferă sejururi de 2 nopți (3 zile) sau de 3 nopți (4 zile), cu pensiune completă, cu preparate tradiționale din zonă și diverse activități, cu ar fi excursii și vizite la ateliere meșteșugărești.

“La Valea Zălanului turiștii pot face drumeții la pășunile înalte și la câmpurile de flori adorate de prințul Charles, pot opta pentru plimbări cu căruța sau pentru călărie. Dacă vremea permite, prânzul se servește în aer liber. În fiecare zi sunt prevăzute alte activități gratuite. Sâmbăta, spre exemplu, este Ziua satului, ziua în care turiștii descoperă casele localnicilor și meșteșugarii din sat. Turiștii care se cazează la Micloșoara au ocazia să descopere întreaga Transilvanie, în fiecare zi organizându-se excursii opționale la Viscri, Bran, Brașov sau Lacul Sfânta Ana. Zilnic se desfășoară ateliere de meșteșugărit cu instrumente tradiționale. În zilele ploioase se vor desfășura diverse ateliere, precum împâslire cu lână, sculptarea lemnului din crengi maronii pentru bastoane, coaserea unor saci de pânză mici pentru ierburi uscate și ciuperci, coacerea de kürtös kalács (colac secuiesc) sau cozonac împletit. Toate activitățile sunt incluse în pachet. În fiecare zi, ambele pensiuni au pregătite noi activități sau excursii gratuite”, se mai menționează pe site.

În pachetul de Paști sunt incluse și activități de încondeiere a ouălor și o vizită la un fierar care “potcovește” ouă după o metodă tradițională.

Prețul unui sejur de 2 nopți (3 zile) este de 212 euro/persoană, iar un sejur de 3 nopți (4 zile) este de 320 euro/persoană. Copiii sub 4 ani au gratuitate, iar cei între 4 și 14 ani beneficiază de 50% reducere.

Valea Zălanului este un sat izolat, aflat nu departe de localitatea Malnaș, în care trăiesc aproximativ 120 de persoane, majoritatea vârstnici, care se îndeletnicesc cu agricultura și creșterea animalelor.

Pe vremuri, spun localnicii, la Valea Zălanului a funcționat prima fabrică de sticlă din Transilvania, care a furnizat geamuri colorate pentru Biserica Neagră din Brașov și Catedralei Sfântul Mihail din Cluj. Glăjăria a fost construită de familia contelui Kalnoky, dar, în 1860, fabrica a fost distrusă de un incendiu și nu s-a reconstruit.

Prințul Charles a cumpărat conacul în urma cu aproape zece ani, l-a restaurat și l-a transformat în reședință de vacanță și obișnuiește să vină aici, de regulă, o dată pe an.

Departe de fastul de la palat, prințul își petrece timpul plimbându-se prin pădure, cu căruța, studiind florile de câmp, gustând bucate tradiționale, dormind în așternuturi țesute în casă sau, pur și simplu, odihnindu-se la umbra nucului bătrân din curtea conacului.

Proprietatea din Valea Zălanului a fost menționată în urmă cu câțiva ani de revista americană Vanity Fair printre cele mai frumoase destinații de vacanță din lume și nu puțini sunt turiștii străini dispuși să plătească sute de euro ca să se bucure de puritatea naturii și de simplitatea vieții la țară.

“Prințul Charles ne-a oferit o vizibilitate extraordinară în plan internațional, pentru că venirea sa în Valea Zălanului, în județul Covasna este mereu foarte mediatizată atât în țară, cât și în străinătate. În județul Covasna avem aproape 160 de castele și conace, iar turismul nobiliar a devenit o nișă foarte profitabilă (…) Am adus în prim-plan și meșteșugurile tradiționale și meșterii populari, iar aceasta este, de asemenea, o ofertă turistică inedită”, a declarat pentru AGERPRES, președintele Consiliului Județean Covasna, Gruman Robert.

Prințul Charles are și alte proprietăți în țara noastră — clădiri vechi pe care le-a salvat de la distrugere. Preocupat de conservarea monumentelor istorice, îndeosebi a celor din Transilvania, Alteța Sa s-a implicat în programul de reabilitare a mai multor sate săsești, întemeiate în secolul al XII-lea, dintre care o parte figurează în patrimoniul UNESCO.