CONTROVERSE: AMBROZIA GENEREAZA ALERGII SEVERE DAR CURATA SOLURILE CONTAMINATE

520

Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a fost publicată în Monitorul Oficial și se aplică începând cu jumătatea lunii martie a acestui an.

Concret, documentul prevede că proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

În acest sens, persoanele fizice și firmele trebuie să desfășoare anual, până la data de 30 iunie, lucrări de întreținere a terenurilor precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei. Dacă această obligație este neglijată, autoritățile vor da mai întâi o sancțiune sub formă de avertisment. Apoi, ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi între 750 și 5.000 de lei, în cazul românilor, sau între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul firmelor.

În expunerea de motive ce a însoțit Legea nr. 62/2018 în forma sa de proiect scria că ambrozia, ce se găsește de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină, este o buruiană invazivă și că polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (intervalul iulie-septembrie al anului).

„În perioada înfloririi plantei, conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor respiratorii superioare, trezire nocturnă datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic (la 25% din cazuri). Această simptomatologie determină scăderea capacității de muncă și absenteism, persoanele bolnave necesitând concediu medical, scria în documentul citat.

În expunerea de motive mai scria că tratamentul specific pentru această alergie costă, în medie, 4.400 de lei pe an, durata fiind de trei-cinci ani. În plus, tratamentul nu este decontat de stat și a dispărut de pe piața locală. Prin urmare, scăderea numărului de îmbolnăviri ar putea fi rezultatul unor ample intervenții naționale de limitare a răspândirii ambroziei.

În schimb, ceea ce nu spun autoritățile este că ambrozia, este planta care generează alergii, dar curăţă solurile contaminate.

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă nativă în America de Nord şi invazivă în Europa, Australia, America de Sud şi Africa. 

Ambrozia – utilizări

Seminţele sale sunt consumate de multe specii de păsări. Populaţiile native din America de Nord, indienii Cherokee, Dakota, Lakota şi Iroquois, foloseau ambrozia în medicina tradiţională. În prezent, ambrozia este una dintre cele 400 specii de plante folosite la recuperarea terenurilor contaminate cu metale grele, fiind utilizată în cazul poluării cu Cu sau Cd.