Costel Șoptică (deputat): Zero absorbție a fondurilor prin PNDR 2014-2020

640

Deputatul liberal Costel Șoptică a criticat dur, printr-un comunicat de presă, modul în care este implementat noul Program Național de Dezvoltare Rurală. Acesta a notat faptul că cele mai multe proiecte au fost depuse pentru submăsurile care presupun documentații mai simple, cum este măsura destinată instalării tinerilor fermieri și că până acum beneficiarii programului nu au obținut niciun ban.

„Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat cu mândrie că, într-o jumătate de an, a primit peste 2.700 de cereri de finanțare prin PNDR 2014-2020, în valoare de circa 320 milioane de euro. Numai că peste 60% sunt proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri, cu o valoare maximă de 50.000 de euro, ce implică unele dintre cele mai simple documentații. Dar nici așa nu s-a făcut nimic pentru promovarea proiectelor, iar beneficiarii nu au reușit să primească niciun ban. De altfel, ar fi fost imposibil să demareze vreun proiect, pentru că Ministerul Agriculturii tot modifică ghidurile de finanțate, astfel că beneficiarii nu știu cum trebuie să arate proiectele lor”, a declarat Șoptică în documentul citat.

Potrivit afirmațiilor alesului din Botoșani, Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 ar fi trebuit să meargă fără niciun fel de probleme, fiindcă România are o experiență de aproape 15 ani în derularea proiectelor în agricultură. Totuși, în sistem au apărut blocaje care vor face ca România să piardă o serie de oportunități.

„Întârzierile de acum o să ne coste foarte mult în 2020. Nu vom avea timp să terminăm proiectele, iar banii pe care ar trebui să-i primim de la Uniunea Europeană se vor pierde. Impactul asupra dezvoltării agriculturii este greu de calculat acum, dar premisele sunt dintre cele mai sumbre. Avem exemplul PNDR 2007-2013, unde proiectele au fost reziliate pe bandă rulantă de la începutul acestui an”, a atentionat Șoptică.