Crescătorii de ovine se reorientează. Vor fi abandonate rasele autohtone?

24

Crescătorii de ovine români se reorientează spre rasele de carne; nu de bunăvoie, ci pentru că asta le cere piața. Astfel, rasele autohtone ar putea fi ori abandonate cu totul, ori hibridizate cu rase din străinătate, mult mai productive. Potrivit lui Nelu Branga, crescător de ovine din localitatea Chișineu-Criș, județul Arad, majoritatea veniturilor dintr-o fermă de oi sunt aduse de vânzarea cărnii de miel, astfel că fermierii sunt nevoiți să facă acest pas.

”Foarte mulți crescători, și eu mi-am făcut un saivan pentru îngrășătorie, pentru că astăzi piața cere carne. Am încercat să fac o îngrășătorie, am încercat să fac o hibridare și am adus berbeci de carne. Foarte mulți crescători încearcă să treacă pe rase de carne încet, pentru că nu poți să treci dintr-o dată, noi neavând rase specializate pe carne în România. Aducem fiecare, unul din Germania, unul din Anglia; încercăm să facem o hibridare, adică să creștem randamentul în carcasă și să facem o carcasă mult mai bună și un miel mult mai greu.

Astăzi, 80% din venitul unei ferme este mielul, carnea, și atunci încercăm să ne adaptăm și să investim în animale mai bune, în rase specializate pe carne. Dacă înainte, fiind lâna plătită, am încercat pe rase de lână, acum nu mai avem niciun preț, așa că încet-încet încercăm să trecem pe rase specializate de carne. Asta cere piața”, a precizat Nelu Branga în cadrul emisiunii ”Portret de fermier”.

Pentru a afla mai multe detalii despre sectorul creșterii ovinelor la zi, dar și ce i-a cerut crescătorul ministrului agriculturii, Adrian Oros, la ultima întâlnire de la sediul MADR, vă invităm să urmăriți în integralitate emisiunea ”Portret de fermier”, realizată de Ovidiu Ghinea.

video
play-sharp-fill