”Despagubirile se vor da in ianuarie!” Scenariul SUMBRU lansat de un fermier

36
”Despagubirile se vor da in ianuarie!” Scenariul SUMBRU lansat de un fermier

Guvernul României, tras la răspundere de fermieri! După ”bâlbele” care au avut loc la rectificarea bugetară, care i-au lăsat pe fermierii afectați de secetă într-o poziție nesigură, neștiind când le vor fi plătite despăgubirile, fermierul Ștefan Gheorghiță din județul Brăila îi trage la răspundere pe oficiali, în frunte cu ministrul agriculturii, Adrian Oros. Fermierul îi cere explicații șefului MADR și spune că, deocamdată, nu există nicio certitudine cu privire la aprobarea banilor pentru despăgubirile de secetă.

”Cred că ar fi fost foarte greu să se explice, de ce nu a fost adoptată și OUG care să constituie baza legală de acordare a despăgubirilor de secetă? Asta înseamnă că aceasta cel mai devreme poate fi adoptată la viitoarea sedință de guvern și astfel se pierde timp important până la implementare și realizarea plăților efective către fermieri. Așa nu își încalcă o promisiune făcută fermierilor?”, a scris Ștefan Gheorghiță într-un articol de opinie publicat pe capital.ro.

De altfel, fermierul din Brăila avertiza încă de acum câteva luni, în direct la AGRO TV, că despăgubirile vor veni mult mai târziu decât data anunțată de oficialii de la Minister. Dacă atunci spunea că despăgubirile vor veni prin luna octombrie, acum, după incertitudinea lăsată de Guvern la rectificarea bugetară, previziunea este una mult mai sumbră.

”După ce se va da avansul (la subvenția pe suprafață – n.r.), se va motiva neacordarea despăgubirilor la secetă deoarece au preferat să dea mai repede avansul la subvenția pe suprafață fiindcă îi ajută pe toți fermierii și în stilul deja consacrat, se va stimula încăierarea între fermierii afectați de secetă cu cei neafectați. Apoi, când Comisia Europeană va rambursa banii prin ianuarie 2021 se vor acorda și despăgubirile la secetă dacă până atunci nu apare altceva”, este una dintre ipotezele lansate de Ștefan Gheorghiță.

Fermierul mai avertizează și că seceta nu dă semne de încetinire, iar dacă precipitațiile nu-și vor face simțită prezența în cantități importante în următoarele luni, fermierii din zonele afectate ”vor vedea cu adevărat ce înseamnă Iadul” anul viitor. De aceea, liderii asociațiilor profesionale trebuie să își facă simțită cu adevărat prezența și să pună presiune pe instituțiile statului pentru a rezolva problemele fermierilor.

Cuvintele lui Ștefan Gheorghiță au stârnit discuții și pe grupul de facebook AGRO TV, acolo unde a intervenit cu câteva precizări și soția sa: ”Mi-aș dori din tot sufletul ca Alianța pentru Agricultură și Cooperare să înțeleagă că toate demersurile făcute de tine (Ștefan Gheorghiță – n.r.), fie în nume personal, fie în cadrul APA Brăila, nu sunt pentru că ferma noastră are probleme financiare. O spun public că nu are! Ne-am amânat de 2 luni toate ratele la creditele de investiții… avem asigurate la secetă floarea și porumbul (deja compromise)… așteptăm de la AFIR cei 70% din valoarea poliței de asigurare (vedeți, l-am ascultat pe domnul Emil Dumitru), desigur, dacă ne vor vedea și eligibili. În concluzie, dragi președinți, dacă ieșiți din inerția în care stați, unii dintre dvs. de peste 10 ani, nu ieșiți pentru familia Gheorghiță, ieșiți pentru fermierii pe care îi reprezentați. Când Dumnezeu veți înțelege asta”, este mesajul transmis de Nina Gheorghiță către liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare.