Dorin Cojocaru (APRIL): Vacile se cumpără foarte bine în Sudul țării, pe sume serioase

486

Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru, declară că, în ciuda afirmațiilor unor reprezentanți ai crescătorilor de vaci, bovinele au încă mare căutare în România.

El a explicat că vacile, despre care se spunea că se vând pe sume foarte mici în Transilvania, sunt la mare căutare în Sudul țării, unde fermierii au încheiat contracte de livrare de lapte interesante  cu marile companii procesatoare care au nevoie de materie primă. “Se cumpără vaci pe bandă, pentru că anumite companii, ca Danone, de exemplu, le dau bani  buni fermierilor pentru lapte. De fapt, ce i-aș sfătui eu pe oameni? Să fie în pas cu piața europeană. Să se gândească în perspectivă.Dacă văd că laptele este ieftin și că mulți își vând vacile sau vor să le taie, să aștepte, fiindcă asta înseamnă că la ieșirea din iarnă nu va mai fi lapte pe piață, iar prețurile vor crește. Să cumpere juninci, care să fete în ianuarie și să vadă ce va fi”, a explicat Cojocaru.

El a afirmat că multe dintre informațiile venite din partea reprezentanților crescătorilor de vaci, care spun că nu au cui vinde laptele și că sunt nevoiți să accepte prețuri foarte mici pentru produsul lor, sunt eronate și alarmiste. “Dacă eu aș cere acum să îmi livreze 30-40 de tone de lapte nu ar avea de unde să îmi dea, fiindcă toți fermierii mari au contracte bine puse la punct și vând tot ce produc. Nu este surplus pe piață. Îi sfătuiesc să nu mai anunțe că livrează lapte pentru prețuri mici, fiindcă lor își fac rău, nu procesatorilor care fixează prețurile în funcție de ceea ce aud pe piață. Să anunțe prețurile reale, dacă tot vor să facă asta “, a mai spus Cojocaru.