Home Viata la tara Esti pasionat de agroturism? Atunci trebuie sa mergi la Vama Buzaului

Esti pasionat de agroturism? Atunci trebuie sa mergi la Vama Buzaului

837 views

Dezvoltarea turismului și creșterea animalelor, două direcții de dezvoltare a comunei Vama Buzăului, susține primarul.

Primarul localității brașovene Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaș, a declarat marți, într-o conferință de presă, că dezvoltarea turismului și creșterea animalelor sunt două direcții care trebuie avute în vedere pentru dezvoltarea zonei.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

“Când vorbim de turism, la Vama Buzăului, vorbim în primul rând despre Rezervația de zimbri, vizitată anul trecut de 16.000 de turiști, Cascada Urlătoarea, Valea Urlătoarea, trasee spre Masivul Ciucaș, trasee pentru bicicliști. Strategia de dezvoltare a comunei Vama Buzăului arată că cele două direcții pe care trebuie să meargă localitatea sunt dezvoltarea turismului și creșterea animalelor. Sigur, cele două direcții sunt mână în mână pentru că turistul care ajunge la Vama Buzăului trebuie să consume produsele tradiționale existente în această localitate. În primul rând mă refer la produsele derivate din lapte, caș, telemea, urdă, brânză de burduf, produse de o calitate superioară, eco, bio, pentru că sunt rezultate dintr-un mediu curat, dintr-o localitate în care poluarea este zero”, a precizat primarul comunei Vama Buzăului.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

El a adăugat că ține foarte mult ca aceste produse să fie promovate, autoritățile locale sprijinind producătorii.

“Avem brandul ‘Transhumanța Vama Buzăului’, care este și marcă înregistrată în momentul de față, și sub care toți producătorii din comună ne dorim ca aceste produse, cinci feluri de brânzeturi să fie comercializate. Autoritățile locale acordă tot sprijinul producătorilor din comună, dar sperăm să găsim aceeași bună voință și la instituțiile județene și centrale astfel încât să înțelegem cu toții, și producător și consumator, că trebuie să consumăm produsele tradiționale,în primul rând pentru sănătatea noastră”, a menționat Chirilaș.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

Potrivit acestuia, administrația comunală pregătește organizarea unui târg al brânzei la Vama Buzăului, o dată pe lună, în perioada mai-septembrie, astfel încât cei interesați să se poată aproviziona cu produse de calitate, proaspete și la prețuri avantajoase. În comună sunt crescute în momentul de față un număr de 14.000 de ovine, 2.000 de bovine, 300 de capre și 300 de cabaline și există 1.800 hectare de pășune certificată ecologic, a informat primarul.

“Vă vrem parteneri pentru a promova aceste produse tradiționale de la Vama Buzăului, dar mai ales zona care este una deosebit de frumoasă și liniștită, nepoluată unde turistul poate petrece câteva zile într-un loc minunat”, a afirmat Tiberiu Chirilaș.

Referitor la rezervația de zimbri, primarul localității Vama Buzăului a spus că aceasta se va extinde în 2017 cu încă 80 de hectare, astfel încât cei 36 de zimbri, 20 de masculi și 16 femele, să crească într-o zonă de semilibertate înainte de a fi lăsate în libertate totală. Cel mai tânăr zimbru din rezervație are, conform lui Chirilaș, patru luni, iar cel mai bătrân 14 ani, iar două exemplare vor fi trimise la Rezervația Vânători-Neamț, unde urmează să fie puse în libertate.

Comuna Vama Buzăului este situată la 45 kilometri de Brașov și are în componență satele Vama Buzăului, Acriș, Buzăiel și Dălghiu. La nord este mărginită de Depresiunea Întorsura Buzăului și orașul Întorsura Buzăului, la est de Munții Siriului, Tătarul Mare și Tătarul Mic, iar la sud-est de Masivul Ciucaș. Cu un total de 3.220 de locuitori, comuna are 1.012 gospodării și 1.073 de locuințe. Începând cu anul 2007, ca urmare a unui proces consultativ, cu o largă participare a factorilor interesați din Vama Buzăului, s-a decis înființarea Rezervației Naturale “Valea Zimbrilor”, în vederea conservării zimbrului în arealul său natural.

Rezervația Naturală Valea Zimbrilor, Cascada Urlătoarea, vechiul pichet de grăniceri și cele ”7 Festung-uri” — vestigii care vorbesc despre istoria zonei, Biserica Ortodoxă “Înălțarea Domnului” construită în anul 1848 în stil bizantin și Masivul Ciucaș sunt atracțiile turistice ale zonei.