Europa ramane fara grau

570

Rezervele de grâu păstrate în Uniunea Europeană vor scădea probabil cu 37% până la sfârșitul lunii iunie, la 10,1 milioane de tone, pe fondul recoltelor slabe, consumului solid și a creșterii peste așteptări a exporturilor, se arată într-un raport realizat de firma de consultanță agricolă Strategie Grains, transmite Bloomberg.

Este cel mai redus nivel din ultimii 13 ani.

“Vedem un cocktail de factori care vor influența producția de grâu în acest sezon și în 2017-2018. Faptul că situația UE va fi într-un echilibru strâns, iar stocurile din întreaga lume ar urma să scadă, în special în cazul principalelor state exportatoare, ar putea afecta prețurile”, a apreciat Andree Defois, șeful Strategie Grains.

Producția de grâu în Europa ar urma să se redreseze după recoltele slabe din Franța și Germania, principalii producători ai blocului comunitar.

În următorul sezon, stocurile vor continua să rămână strânse, în urma majorării cererii interne, iar exporturile vor compensa majorarea producției, a explicat Defois.

Exporturile de grâu ale UE în acest sezon ar urma să urce cu 300.000 de tone, la 23,5 milioane de tone, estimează Strategie Grains. Cererea pentru grâul european a crescut, după ce Turcia a introdus restricții la importurile de grâu rusesc. Totuși, până acum exporturile sunt în scădere cu 8,4 milioane de tone față de anul precedent.

Producția totală de grâu a Uniunii Europene ar urma să se majoreze cu 3%, la 305,2 milioane de tone, în sezonul care începe în iulie, redresându-se după declinul din acest sezon, arată previziunile Strategie Grains. Producția de grâu moale a UE va crește cu 6% sezonul viitor, la 143,8 milioane tone.