GALA PRIA-WOMAN IN AGRICULTURE, A ADUS PE PODIUMUL DE PREMIERE DOAMNELE CARE AU PERFORMAT IN AGRICULTURA ROMANEASCA

506

Doamnele din agricultura românească au fost premiate în cadrul Galei PRIA Women in Agriculture, care a avut loc joi, la un hotel din Capitală.

Premii au primit: Valeria Mirica de la Euroval 2005 SRL, Anişoara Făgăraş de la Agro Fagarali, Madlen Iuliana Lazăr, Agromad Crops, Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Cecilia Damaschin, Teodema Serv COM, Elena Tatomir, şeful Direcţiei Generale Politici Agricole, Doina Baiculescu, directorul general al Agenţiei Naţionale Fitosanitare, Maria Zalatu, Mery Ferma Mare SRL, şi Mariana Ghiţescu, Euroserv SRL.

Gala PRIA – Women in Agriculture a însoţit conferinţa PRIA Agriculture, la care au participat autorităţi, companii şi fermieri..

În cadrul conferinţei, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu a dat asigurări că preocuparea autorităţilor române este să se păstreze actualul nivel de finanţare pentru a se putea ajunge la aceeaşi dezvoltare cu celelalte state europene în ceea ce priveşte noua Politica Agricolă Comună.

„Din punct de vedere al liberalizării pieţelor, nu întotdeauna poţi să răspunzi riscurilor care apar, nu de la un an la altul, ci de la o săptămână la alta, nu ai predictibilitatea pe care ţi-o doreşti, nu te poţi baza pe venituri care să-ţi garanteze investiţiile viitoare. Din acest punct de vedere, preocuparea noastră este să menţinem nivelul de finanţare actual, astfel încât să putem să ajungem la acelaşi nivel de dezvoltare şi dotare pe care o au celelalte state”, a spus Botănoiu.

Potrivit acestuia, România are o agricultură duală, o agricultură a fermelor mici şi foarte mici şi o agricultură a fermelor mari.

La rândul său, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a susţinut că România este scutul Europei la Marea Neagră în ceea ce priveşte piaţa agricolă, iar ţara noastră ar trebui să ceară un buget mai mare pentru acest lucru

„Partea proastă şi ghinionul nostru că suntem scutul Europei în ceea ce priveşte piaţa la Marea Neagră, unde avem cele mai mari puteri agricole. Să recunoaştem că Rusia a luat-o tare înainte cu producţiile. Cred că ar trebui să cerem un buget suplimentar pentru efortul pe care îl facem în apărare, ţinem scutul în favoarea celorlalte ţări membre, ceea ce înseamnă costuri”, a spus Baciu.