GEM, SIROP, BAUTURA SAU MEDICAMENT – A INCEPUT SEZONUL AFINELOR

434

A început sezonul afinelor sălbatice, așa că cei care se ocupă de culegerea fructelor de pădure s-au pus pe treabă în aceste zile. Dealurile din zona Cavnic sunt recunoscute pentru delicioasele fructe care cresc acolo, iar culegătorii sezonieri își câștigă traiul zilnic de pe urma vânzării acestor bunătăți oferite de natură.

Culegerea afinelor și pregătirea lor pentru vânzare nu este însă deloc ușoară, efortul fizic depus fiind foarte mare. Încă de la primele ore ale dimineții, zi de zi, Mircea din Făurești culege afine împreună cu familia sa. „E foarte greu să culegi afine. Efortul este mare, trebuie să umbli peste toate hotarele ca să aduni ceva, să-ţi merite. Nu sunt toate fructele de pădure într-un singur loc, ci pe porţiuni mici, aşa că trebuie să umbli pe toate dealurile. Poate peste vreo două, trei săptămâni, vom urca Gutinul, sus pe creastă şi acolo vom găsi mai multe, că abia acum au început să se coacă. Dar este foarte greu de cules, trebuie să tot urci şi să cobori, cu greutate în spate. Culegem toată familia şi din asta ne câştigăm traiul în sezonul de vară. De obicei, ne trezim cu noaptea în cap când mergem la cules, iar la ora patru dimineaţă pornim la drum. Vreo două ore facem până acolo, iar pe la ora şase ne apucăm de cules. Culegem până pe la ora 11, după care punem jos că e prea cald, nu mai putem. Avem o unealtă specială de cules, că fără ea, cu mâna goală, nu faci nimic. Afinele sunt crescute în natură, nu de cultură, sunt naturale, deci bio, şi foarte gustoase. Fructele sunt bune să faci din ele afinată, gem, siropuri, sau ca medicament ce ajută foarte bine la diabet”, spune acesta.

Având în vedere multiplele feluri în care pot fi consumate afinele, prețul este rezonabil, mai spune culegătorul: „Afinele le vindem la găleată, nu la kilogram, că nu avem cântar la noi. O găletuşă de un litru costă 10 lei, iar găleata de 5 litri o dăm cu 50 de lei. Mai negociem dacă omul vrea mai multe şi lăsăm la 45 de lei găleata. Sezonul afinelor abia a început, de câteva zile. Lumea cumpără. Se opresc oamenii care urcă sau coboară pe Cavnic şi le iau că-s naturale şi bune. Aşteptăm acum un autobuz care opreşte şi oamenii ne-o iau toată. Ieri, spre exemplu, am dat-o toată şi nu am avut câtă ni s-a cerut. Zilnic vindem de vreo 400 de lei. Când mergi la cules, mai rişti să te întâlneşti şi cu animalele sălbatice cum ar fi ursul. Am avut totuşi noroc până acum, că i-am văzut doar urmele, nu şi pe el! Când trece sezonul afinelor, apar ciupercile şi mergem la cules şi de astea”.

Cumpărătorii cunosc foarte bine beneficiile fructelor de pădure și în drumul lor spre Cavnic se opresc adesea la vânzătorii sezonieri, care îi așteaptă mereu cu gălețile pline. „De câte ori trecem pe aici în această perioadă a anului oprim şi ne cumpărăm afine. Sunt foarte bune, delicioase de-a dreptul şi naturale, crescute aşa şi date de la mama natură. Nici nu se compară cu cele de cultură. Sunt şi bune la multe: gem, sirop, afinată, sau de medicament. Preţul este acceptabil la cât trebuie să umbli după ele ca să culegi o găleată”, spune  Marin Iacoş, un cumpărător. (sursa: graiul.ro)