INCEPAND DIN ACEASTA LUNA, APA PENTRU IRIGATII VA FI GRATUITA

489

Potrivit Legii 133/2017, începând cu luna iunie 2017, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare finanțează din bugetul propriu cheltuielile pentru apa care ajunge în stațiile de punere sub presiune sau alte puncte de livrare. Această acțiune vine în ajutorul fermierilor care au posibilitatea astfel de a iriga la costuri mai mici.

Potrivit unui comunicat de pe site-ul Direcției pentru Agricultură, „în această perioadă se înființează culturile de toamnă, iar de respectarea tehnologiei de cultivare depinde și nivelul și calitatea recoltelor”.

Astfel, statul va suporta costurile de transport pentru transportul apei până în stațiile de punere sub presiune. Tot ce generează costuri, de la exploatare la întreținere, va fi suportat tot de la buget.

Costurile mari pentru irigații au reprezentat mereu un impediment pentru a avea recolte mai bune. În județul Bacău, în prezent, se irigă sute de hectare, însă din 36 de stații de pompare, funcționale mai sunt doar doua, restul având tehnologie prea veche.  Cu fonduri de la stat, dar și cu bani pe care îi pot accesa fermierii din Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, suprafața irigată va fi de 20.000 de hectare, deși potențialul real al zonei de a uda culturile este de 70.000 de hectare.

Infrastructura va fi reabilitată de stat prin programul național. Tot în același scop, de modernizare a sistemelor de irigații, organizațiile au accesat deja fonduri de milioane de euro prin măsura 4.3.