ÎNNOIREA ACORDURILOR SI A CONTRACTELOR PENTRU CAMPANIA VITIVINICOLA 2018-2019

402

Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de ordin, prin care Acordul interprofesional pentru struguri de vin, vin și produse de vin, recolta anului de comercializare 2018/2019 este recunoscut de stat. Acordul asigură modelul contractului de bază privind producerea, cumpărarea, livrarea şi plata strugurilor de vin. Valabilitatea înțelegerii se desfășoară în intervalul  1 august 2018 – 31 iulie 2019 pentru campania vitivinicolă din anul de comercializare iar clauzele generale pot fi negociate între ambele părți ale membrilor semnatari.

„Contractele de producere, cumpărare, livrare şi plată a strugurilor de vin destinaţi procesării din recolta anului de comercializare 2018/2019, încheiate între producătorii de struguri de vin şi societăţile comerciale producătoare de vin vor respecta condiţiile stabilite în Acordul interprofesional pentru struguri de vin, vin şi produse pe bază de vin”, se arată din proiectul de ordin. Controlul  asupra aplicării acestui ordin va fi realizat prin intermediul consilierilor cu atribuţie în inspecţia de stat și control din teritoriu precum şi de Organizaţia Națională Interprofesională Vitivinicolă.

Pe lista structurilor semnatare ale acordului sunt Asociaţia Interprofesională Vitivinicolă Vrancea-Pietroasa (AIVV Vrancea-Pietroasa) și Asociaţia Vitivinicolă Panciu (AV Panciu).

Conform acestui proiect, strugurii pentru vin înseamnă toate cantităţile de struguri pentru vin din soiuri nobile destinate obţinerii vinului cu D.O.C., vinului cu I.G. sau vinului varietal. „Producătorii/furnizorii şi procesatorii/beneficiarii, persoane fizice sau juridice, care predau şi comercializează struguri din soiuri nobile pentru vin sunt obligaţi să permită accesul reprezentanţilor procesatorilor/beneficiarilor pentru monitorizarea culturii viţei de vie şi se obligă să execute lucrările tehnologice la termenele stabilite…  Recoltarea strugurilor de vin din soiuri nobile se execută de producători, în funcţie de soi, după acumularea conţinutului de zahăr, potrivit zonei viticole din care fac parte şi în conformitate cu prevederile Legii nr. 164/2015 a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole…Începerea recoltării se notifică beneficiarilor cu 5 zile înainte de începere”, reiese din proiectul Acordului.