Luna viitoare va incepe etapa a doua a Programului National de Dezvoltare Locala

525

Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bistrița, că etapa a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a început prin adoptarea OUG 6/2017, iar în aprilie vor fi contractate proiectele.

“PNDL a început odată cu adoptarea de către Guvern a Ordonanței 6, prin care am instituit PNDL — etapa 2, prin adoptarea legii bugetului de stat și promulgarea acesteia și publicarea în Monitorul Oficial. Mai avem două săptămâni până la data la care tot primim solicitări, proiecte și documentații din partea beneficiarilor. Începând cu 17 martie, urmează o perioadă de maximum 30 de zile de analiză, de evaluare, de prioritizare a tuturor proiectelor, urmând apoi, știu eu, hai să nu zic 1 aprilie, ca să nu fie interpretată, în luna aprilie să începem să contractăm deja proiectele”, a spus Shhaideh.

Ministrul Dezvoltării Regionale a avut o întrevedere cu primarii din județul Bistrița-Năsăud, pe care i-a rugat ca în proiectele pe care le vor depune să se concentreze pe serviciile de bază oferite populației (apă, canalizare, drumuri, iluminat public, școli și grădinițe etc.).

Sevil Shhaideh a declarat că cele 30 miliarde de lei alocate celei de-a doua etape a PNDL sub formă de credite de angajament vor proveni de la bugetul de stat și nu din alte surse.

“Cele 30 de miliarde sunt credite de angajament, nu credite bugetare, adică nu cash-uri. (…) Se introduce într-o rubrică specială a bugetului, că așa se raportează și la Comisia Europeană, ce angajamente îmi iau, deci ce contracte voi încheia. Ele sunt multianuale, de-aia le-am și notat 2017-2020. Vom încheia aceste contracte. Toată lumea realizează că aceste sume nu se plătesc mâine. Nu avem credite bugetare de 30 miliarde, ele sunt doar credite de angajament, să începem să contractăm. (…) Este evident că nu era nevoie în acest moment de un credit bugetar, adică de cash, ca să plătim ceva lucrări din acest PNDL—etapa 2, din cele 30 miliarde. Probabil că, începând de anul următor, când vom avea contracte, lucrări executate, o să avem nevoie și de cash-uri. Și, încă o dată, sursa este bugetul de stat, și nu venituri din privatizări sau alte împrumuturi, sub nicio formă”, a explicat vicepremierul.