Ministerul Mediului sesizează Poliția

454

Autoritățile statului încep să reacționeze după ce un pui de urs a fost ucis în centrul orașului Sibiu.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu a rămas nepăsător la evenimentul de miercuri, de la Sibiu, când un pui de urs a fost ucis în centrul oraşului din sudul Ardealului. Opinia publică a reacționat deosebit de dur, cerând ca cei ce se fac vinovați de moartea animalului sălbatic să fie trași la răspundere. MMAP și-a exprimat punctul de vedere prin următorul comunicat de presă:

Ca urmare a evenimentului înregistrat ieri, 12 octombrie 2016, în municipiul Sibiu, privind apariția în zona locuită a orașului a unui exemplar de urs dar și a felului în care au intervenit autorităţile locale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a înaintat următoarele demersuri oficiale:

Ministerul Mediului va transmite, în cursul zilei de astăzi, o sesizare către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condițiile în care ursul a apărut în oraș. Precizăm că zona județului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fişelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul și posibilitatea ca apariția ursului în zona locuită a orașului să fie rezultatul unei activităti ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ținut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc.

În completarea sesizării transmise către IPJ Sibiu, Ministerul Mediului a solicitat Direcției Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împușcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraș.

Cât privește intervenția autoritătilor locale în acest caz, precizăm că Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenţie, în situația dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate.
Considerăm că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înființării cât mai rapide a Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice – SUAS, demers deja inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. Acesastă structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenția în astfel de situații, în funcţie de nivelul de pericol.