Home Comunicate Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu ambasadorul Poloniei

Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu ambasadorul Poloniei

934 views

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, l-a primit marți, 10 mai 2016, pe E.S. dl. Marcin Wilczek, Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti. Cu această ocazie, ambasadorul Poloniei i-a înmânat ministrului Achim Irimescu invitaţia la prima întâlnire a grupului miniştrilor agriculturii de la Vişegrad + România, Bulgaria şi Slovenia, care va avea loc la Varşovia, între 25-26 octombrie 2016, sub preşedinţia poloneză a Grupului de la Vişegrad, care va debuta la 1 iulie 2016.

Domnia sa speră ca ministrul Agriculturii să poată participa la reuniune, aceasta fiind o bună oportunitate de a întări relaţiile bilaterale dintre România şi Polonia şi de a avea un schimb de experienţe valoros.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, i-a mulţumit pentru invitaţie, apreciind evoluţia pe care Polonia a avut-o îndeosebi în accesarea fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală. „Încă din anii ’90, îmi amintesc că mecanizarea era foarte dezvoltată în Polonia. Cred că avem multe de învățat din experienţa dumneavoastră. Ceea ce ne diferenţiază pe noi, românii, de polonezi este că în perioada comunistă nu am reuşit să conservăm iniţiativa privată. Aceasta a ajutat desigur Polonia la absorbţia integrală a fondurilor europene de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013”, a afirmat Achim Irimescu.

Ambasadorul a vorbit despre organizarea teritorial-administrativă a Poloniei, explicând cum s-a trecut de la voievodate la 16 Regiuni, mai puternice administrativ, ceea ce oferă avantajul unei mobilizări mai ușoare a fondurilor, dar şi costuri mai reduse pentru contribuabili.

Achim Irimescu s-a arătat surprins de preţul deosebit de scăzut al laptelui care vine pe piaţa românească din Polonia, explicând totodată, situaţia dificilă în care se regăsesc producătorii de lapte din România. În acest context, soluţia pentru a rezista în economia de piaţă o constituie organizarea acestora în cooperative şi asociaţii, pentru a reuşi să pătrundă în hypermarketuri, şi a-şi valorifica producţia.

Ministrul Achim Irimescu i-a explicat diplomatului polonez despre puncte forte ale României – vinul de o calitate excepţională, solul bogat în elemente nutritive şi fără multe pesticide etc., exprimându-şi dorinţa ca, pe viitor, ţara noastră să exporte mai multe produse procesate şi mai puţine materii prime, cum se întâmplă în prezent.

Alte teme de discuţie au vizat investiţiile private străine în agricultura românească, media fermelor din România şi producţiile medii obţinute în zootehnie şi domeniul vegetal.