“MUNTII CONTEAZA” ESTE TEMA DIN 2018 A ZILEI INTERNATIONALE A MUNTILOR, CELEBRATA PE 11 DECEMBRIE

331

Începând cu anul 2003, pe data de 11 decembrie se celebrează “Ziua Internațională a Muntelui” în ideea de a construi alianțe/parteneriate care să aducă schimbări pozitive pentru populațiile și mediile montane, conștientizând astfel importanța munților pentru viață. Tema “Zilei Internaționale a Muntelui” pentru anul 2018 este ”Munții contează!”.

Prin o zi dedicată celebrării Muntelui se dorește creșterea gradului de conștientizare a rolului și modului pentru care munții sunt vitali pentru viața noastră și promovarea dezvoltării lor durabile.

Ziua internațională a munților a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU (prin Rezoluția 57/245/2003); săvârșirea solemnă a actului de însemnătate publică urmărește să încurajeze comunitatea internațională în a organiza evenimente, la toate nivelurile, pentru a sublinia importanța dezvoltării durabile a zonei montane; se pune un accent esențial pe conștientizarea importanței munților pentru viață, evidențierea oportunităților și constrângerilor dezvoltării zonelor montane și construirea de alianțe/parteneriate care pot aduce schimbări, în bine, pentru populațiile și mediile montane.