Niveluri periculos de ridicate de radiații vor persista la Cernobîl în deceniile și chiar secolele următoare

572

Localnicii din zona Cernobîl continuă să consume hrană și apă ce conțin niveluri periculoase de radioactivitate chiar și la 30 de ani după accidentul nuclear, iar acestea vor persista în deceniile și chiar secolele următoare. În contextul crizei economice care afectează Rusia, Ucraina și Belarus, testele în zonele contaminate de dezastrul nuclear au fost reduse sau restricționate, conform unui raport al Greenpeace, transmite Reuters.

Raportul, publicat miercuri, menționează că Ucraina “nu mai dispune de fonduri suficiente pentru a finanța programele necesare pentru a-i proteja eficient pe oameni (…) ceea ce înseamnă că nivelul expunerii la radiații a oamenilor care încă locuiesc în zonele contaminate este probabil să crească”.

Experimentele științifice desfășurate în numele organizației pentru protecția mediului au arătat că nivelul total al contaminării cu izotopi precum Cesiu-137 și Stronțiu-90 a scăzut într-o oarecare măsură, dar rămâne în continuare ridicat în anumite zone, așa cum sunt pădurile. În plus, oamenii care trăiesc în aceste zone contaminate sunt expuși zilnic la niveluri periculos de ridicate de radiații provenite din explozia reactorului nuclear din aprilie 1986, care a dus la răspândirea unui nor radioactiv deasupra unei mari părți din Europa.

“Este vorba despre ce mănâncă și ce beau. Este vorba și despre lemnul pe care-l folosesc în construcții și pentru a se încălzi”, se precizează în raportul Greenpeace publicat sub titlul “Nuclear Scars: The Lasting legacies of Chernobyl and Fukushima” (Cicatrici nucleare: Moștenirea perenă de la Cernobîl și Fukushima).

Raportul semnalează că în anumite cazuri, așa cum este cel al cerealelor, nivelul de radiații din zonele contaminate — în care locuiesc aproximativ 5 milioane de persoane — chiar a crescut. “Iar așa cum contaminarea îi va însoți pe acești oameni în deceniile ce vor urma, la fel se va întâmpla și cu efectele pe care radiațiile le au asupra sănătății lor. Mii de copii, inclusiv cei care s-au născut la 30 de ani după catastrofa de la Cernobîl, beau încă lapte contaminat radioactiv”.

De asemenea, Greenpeace a realizat teste de evaluare a radioactivității și în zonele contaminate de dezastrul din 2011 de la centrala nucleară din Fukushima, în Japonia, unde un puternic cutremur urmat de tsunami a afectat puternic o centrală nucleară, ducând la producerea de substanțiale scurgeri radioactive. (Sursa: AGERPRES)