Noutati la Centrul de scufundări de la Dalnic

734

Centrul de cercetări subacvatice din localitatea covăsneană Dalnic, specializat în cursuri de inițiere a scafandrilor și acțiuni de educație ecologică, a lansat o ofertă inedită de relaxare și petrecere a timpului liber pe timpul verii – organizează audiții muzicale subacvatice.

Centrul, aflat la jumătatea distanței dintre municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, a fost înființat de scafandrul profesionist Szabo Jeno, care, în studenție, a lucrat o vreme cu celebrul explorator Jacques Yves Cousteau și a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

“Săptămâna aceasta, chiar de luni, deschidem oficial activitățile la lacul de la Dalnic. (…) Avem, în premieră, câteva activități pe care le pregătim de 2-3 ani, spre exemplu, audițiile muzicale subacvatice. Avem câteva căzi speciale și un difuzor aflat în mijlocul lacului care transmite sunete sub apă. (…) Practic, în timpul acestor ședințe, care durează aproape două ore, sistemul nervos parasimpatic se pune în funcțiune. (…) Sunt boli pe care le avem din cauza stresului și oboselii, iar noi ajutăm, prin aceste ședințe, să activăm sistemul de autovindecare”, a declarat, pentru AGERPRES, Szabo Jeno.

O altă noutate pe care Centrul de cercetări subacvatice a pregătit-o pentru sezonul estival este o cultură de hrean de apă, o plantă care, spune Szabo Jeno, are numeroase proprietăți terapeutice.

“Aici, lângă lac, pe o porțiune de 30 de metri, am amenajat un loc special pentru plante acvatice. Am pregătit deja puieții de hrean de apă, o plantă medicinală mai puțin cunoscută (…), care este un puternic antioxidant și e foarte bogată în vitamina C. Este folosită în multe terapii, dar după culegere trebuie consumată imediat pentru a-și păstra proprietățile. Noi le cultivăm aici, iar cei care vin pot culege frunzele și le preparăm ori la rece, ori ceai și le servesc aici. (…) Semințele le-am adus din Olanda și am adaptat plantele la clima de la noi”, a mai spus Szabo Jeno.

Cei care vin la lacul de la Dalnic au posibilitatea să facă și “terapie de familie”.

“Avem o potecă și un cort tematic cu diverse jocuri. (…) Sunt peste o sută și ceva de jocuri concepute special pentru copii, pentru ca ei să fie învățați ce înseamnă iubirea față de natură. Acestea ne-au fost împrumutate de Institutul ‘Herman Otto’ din Budapesta și vor sta la noi timp de trei luni, până în luna august. (…) Este o terapie de familie, într-un fel, pentru că jocurile trebuie jucate împreună. (…) Adevărul este că foarte puțin timp ne dedicăm unul altuia, copiilor. (…) Aceste jocuri țin familia împreună și, vrând-nevrând, trebuie să petreacă timpul împreună”, a mai spus acesta.

Scafandrul covăsnean s-a implicat, în ultimii ani, în mai multe proiecte educative pentru copii, printre care ”My Lake”, “Regatul apelor” și “Școala altfel”.

” ‘Școala altfel’ s-a derulat timp de două săptămâni la noi la lac, zilnic au fost între 50 și 130 de copii de la diferite școli, au avut un program de trei ore — o oră în autobuzul ‘Regatul sălbatic’, o oră în cortul și poteca educaționale și o oră, demonstrații de scufundare. (…) Nu le poți cere copiilor să protejeze natura dacă nu o cunosc (…), dacă îi izolăm între betoane. (…) Dacă îi ducem în pădure, îi aducem aici, la lac, unde vor hrăni peștii cu mâinile lor, sigur îi vor îndrăgi și vor avea grijă să nu polueze apele”, a menționat Szabo Jeno.

Școala de scafandri pe care o conduce a lansat și cursuri teoretice și practice pentru cei care vor să obțină un brevet de scufundări, în baza căruia pot lucra ca divemaster, respectiv ca ghid subacvatic. Szabo Jeno spune că meseria de scafandru “e la mare căutare” în multe țări din întreaga lume, prin urmare, absolvenții acestui curs și-ar putea găsi lesne un loc de muncă atât în țară, cât și în străinătate.

“Cu un brevet internațional ai voie să te scufunzi oriunde în lume, e ca un permis de conducere. Dacă nu îl ai, ți se confiscă echipamentul, plătești o amendă, iar în anumite țări precum Turcia și Grecia, poți fi condamnat la închisoare. (…) În total sunt 15 ore de teorie, 15 ore de practică la piscină și 15 ore în apă deschisă. Majoritatea celor care s-au înscris până acum la aceste cursuri provin din București, Brașov, Iași și Cluj, iar 20-30% dintre cursanți merg mai departe la nivel de instructor, vor să lucreze ca profesioniști. Sunt multe locuri de muncă în străinătate, chiar și pentru cei cu brevet de începător. (…) Și în România, structurile de pompieri, ISU, angajează scafandri”, a precizat Szabo Jeno.

Tinerii care vor să lucreze ca voluntari la Centrul de scufundări subacvatice pot obține un barter, adică pot plăti prin muncă scufundările sau orele de curs. Spre exemplu, vor trebui să ajute la plantarea nuferilor sau la curățarea lacului cu un aspirator special.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLA. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

“Am acceptat voluntari chiar și de 12 și 13 ani. Am ajuns la concluzia că trebuie purtate discuții cu părinții, pentru că sunt diferiți. Am întâlnit copii de 12 ani mai evoluați, nu intelectual, ci emoțional, cu o stabilitate emoțională mai puternică decât un copil de 15 ani. Deci, preferăm să discutăm cu fiecare familie în parte și să luăm decizii împreună cu mama și tatăl copilului în ce activitate îl implicăm, cât timp și în ce fel”, a mai spus Szabo Jeno.

Covăsneanul a avut, de-a lungul timpului, și alte proiecte interesante, spre exemplu, în urmă cu câțiva ani a înființat o “școală subacvatică” pentru surdo-muți unde aceștia erau ajutați, prin intermediul audițiilor subacvatice, să deslușească sunete și să învețe cuvinte. Ideea i-a venit în timpul unui studiu de comunicare între oameni și delfini prin intermediul sunetelor subacvatice.

“Colateral s-a născut acest proiect pentru surdo-muți, dându-ne seama că aceste persoane sunt capabile să perceapă sunetele în apă, deoarece ele se propagă prin oase, iar craniul acționează asemenea unei cutii de rezonanță”, a explicat Szabo Jeno.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PRETURI

Acesta susține că proiectul său este unic în lume, motiv pentru care și-a înregistrat și protejat ideea la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și intenționează să continue cercetările, să achiziționeze echipamente performante și să coopteze în echipa sa și alți specialiști, inclusiv medici.

Tot el a avut ideea de a organiza nunți subacvatice în lacul artificial de la Dalnic, iar până acum un cuplu și-a anunțat intenția de a se căsători sub apă. Lacul a fost dotat cu aparatură de sonorizare și filmare și s-a găsit și un preot dispus să oficieze căsătoriile sub apă.

AGRO-TV.RO, AUDIENȚĂ DE PATRU ORI MAI MARE DE LA ÎNCEPUTUL ACESTUI AN

Scafandrul Szabó Jenő, care are o experiență de aproape trei decenii în acest domeniu, a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obținut brevetul internațional de instructor, având atestat inclusiv din partea NAUI (SUA), cea mai mare organizație din lume pentru training subacvatic.

Împreună cu căpitanul Jacques Ives Cousteau a lucrat în studenție, când l-a însoțit într-o expediție ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Pădurea Neagră și până la vărsarea ei în Marea Neagră, iar în 2007 a lucrat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia și a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.