NUMARUL URSILOR ESTE IN CONTINUA CRESTERE, DE LA AN LA AN, IN JUDETUL NEAMT

447

Numărul urşilor din judeţul Neamţ este cel puţin dublu faţă de efectivul optim, fiind înregistrate, în prezent, 443 de exemplare.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Neamţ, Iulian Jugan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Prefectură, că numărul urşilor este în continuă creştere de la an la an.

“În urma evaluării realizată în lunile martie şi mai au fost inventariate 443 exemplare urs. Cifra este relativă, pentru că există fenomenul de migraţie, dar numărul acestora este oricum peste efectivul optim de 175 de urşi. Anul trecut, pe acelaşi tip de evaluare, aveam 381 de urşi”, a declarat Iulian Jugan.

Anul trecut, au fost semnalate trei atacuri ale ursului faţă de om, însă din fericire toate victimele au scăpat cu viaţă. Au fost aprobate de către ministrul Mediului două autorizaţii de extragere (împuşcare) şi una de relocare, dar în niciun caz animalele nu au mai fost găsite.

Tot anul trecut, au fost înregistrate mai multe cazuri de atacuri ale ursului la animalele din gospodăriile din localităţi situate în special la poalele Masivului Ceahlău.

Pe lângă exemplarele de urs, în cele 42 de fonduri cinegetice din judeţul Neamţ mai sunt înregistrate, din categoria carnivorelor mari, 284 exemplare de lup, 195 de râşi şi 293 pisici sălbatice. (sursa: AGERPRES)