Olanda: Proiectul unei ferme plutitoare, la o expoziție privind alimente ale viitorului

628

Patruzeci de vaci care urmează să pască într-o fermă plutitoare pe apele portului Rotterdam fac parte dintr-un proiect ce se numără printre noutățile prezentate săptămâna aceasta la Eindhoven (Olanda), în cadrul unei expoziții despre alimente ale viitorului și ultimele tehnologii alimentare, relatează sâmbătă EFE.

La expoziție, intitulată “Food to Be”, participă companii și centre de cercetare olandeze de vârf, cu proiecte în curs sau deja realizate.

Proiectarea fermei a început în luna octombrie, dar construirea ei va începe după ce va primi aprobarea Primăriei din Rotterdam, a declarat pentru EFE unul dintre autorii proiectului. Prima fermă cu asemenea caracteristici, care s-ar putea inaugura “în februarie sau martie 2017”, va avea la început 40 de vaci, a spus acesta. Ferma va fi “sustenabilă” și “complet autosuficientă”. De exemplu, la nivelul inferior al fermei se vor cultiva plante furajere care vor crește datorită luminii artificiale produse de lămpi LED, asigurând hrana animalelor.

Obiectivul construirii fermelor pe apă este de “a răspunde necesității de a produce alimente în oraș”, rezolvând problema lipsei de spațiu, și de a cultiva aproape de consumator, pentru a evita impactul pe care transportul îl are asupra mediului.

Expoziția prezintă, de asemenea, proiectul unei companii care transformă în supe apetisante legumele refuzate pentru că nu corespund “canoanelor estetice” impuse de industrie. O bună cantitate de legume, în special 30% din cantitățile de morcovi, au forme necorespunzătoare, ceea ce le condamnă să fie excluse din supermarketuri. Această companie le “salvează” pentru a le transforma pentru moment în supe, iar obiectivul viitor este de a le găsi un loc în magazine.

Pentru achiziționarea acestor legume, compania le plătește agricultorilor un preț just, care corespunde cultivării și recoltării, a spus un reprezentant al companiei. Acesta și-a exprimat încrederea că, în viitor, consumatorii vor manifesta mai multă toleranță față de aceste legume cu forme capricioase. “Văzându-le, unii au ajuns să ne întrebe dacă erau modificate genetic”, a spus reprezentantul, exprimându-și regretul față de risipa de alimente.

Peste câțiva ani, spun experții, oamenii vor continua să consume carne, dar unii hamburgeri ar putea fi creați pornindu-se de la celule sușă de vacă, conform proiectului dezvoltat de Universitatea din Maastricht (Olanda).

Carnea ar mai putea fi elaborată și pe baza unui amestec de legume, cu același gust ca suculentul file, proiect la care lucrează cercetători de la Universitatea din Wageningen (Olanda).

Expoziția “Food to Be”, inaugurată la 31 mai cu prilejul președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene, exercitată în prezent de Olanda, va rămâne deschisă până la 5 iunie. (Sursa: AGERPRES)