Home Stiri agricole ONG-urile de mediu, acuzate de Catalin Tobescu ca manipuleaza opinia publica

ONG-urile de mediu, acuzate de Catalin Tobescu ca manipuleaza opinia publica

861 views

Organizațiile din sectorul forestier consideră că ONG-urile de mediu manipulează cu bună știință opinia publică.

ONG-urile de mediu prezente în Comisia pentru agricultură din Parlament la dezbaterile din 8 martie pe tema Legii contravențiilor silvice au menționat că forma propusă a actului normativ este bună, dar ulterior s-au răzgândit, astfel că organizațiile din sectorul forestier consideră că activiștii de mediu “manipulează cu bună știință”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreședintele Nostra Silva – Federația Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu.

“În dezbaterea din 8 martie, toate ONG-urile de mediu prezente în Comisia de agricultură (WWF, Greenpeace, Agent Green, Ecocivica etc) au spus că forma propusă a legii este bună. Cu toate că aveau textul propus din 2 martie, între 2 martie și 8 martie Greenpeace în special, dar și alte ONG-uri, au clamat că se dorește să se abroge OUG 51/2016, ‘se dezincriminează’ etc. Nu înțeleg cum ONG-urile de mediu continuă să ‘atenționeze’ asupra unor pericole, să ceară ‘mobilizarea’ opiniei publice. Pentru toate organizațiile din sectorul forestier este evident că ONG-urile de mediu manipulează cu bună știință”, a spus Tobescu.

Reprezentantul Nostra Silva amintește, totodată, faptul că organizația WWF-România a scris, într-un comunicat de presă, transmis după dezbaterea din 8 martie: “Azi, 8 martie, reprezentanții ONG-urilor de mediu au participat la dezbaterea din Comisia de agricultură a Parlamentului pe Legea contravențiilor silvice. Am ieșit din discuții cu un optimism rezervat, văzând că de data asta părerea noastră a fost luată în seamă și principiile promovate de noi incluse în legislație. Dacă nu se va schimba nimic în următoarele zile, putem spune că România nu va face un pas înapoi în lupta împotriva tăierilor ilegale și vă mulțumim vouă, celor care ne-ați ajutat, ați fost cu ochii pe procesul legislativ și v-ați activat pe social media. Evident, nu spunem hop! până nu trecem dealul, așa că vom fi în continuare cu ochii pe procesul legislativ, nu doar în ceea ce privește contravențiile, ci în toate problemele referitoare la păduri, în special pe legislația privind protecția pădurilor virgine”.

Organizațiile non-guvernamentale de mediu Greenpeace România, Fundația Eco-Civica și Plantăm fapte bune în România au solicitat, luni, Parlamentului, să aprobe prin lege OUG 51/2016 cu amendamentele convenite în dezbaterile publice care au avut loc până în prezent, lucru care, în viziunea lor, ar demonstra că interesul prioritar îl reprezintă protejarea reală a pădurilor și continuarea luptei împotriva fenomenului tăierilor ilegale de arbori.

Conform celor trei organizații, aprobarea OUG 51/2016 cu amendamentele necesare stabilite este cea mai sigură și directă cale pentru completarea Legii contravențiilor silvice, iar orice altă opțiune poate compromite întregul sector silvic și operatorii de bună credință prin vulnerabilizarea legii contravențiilor silvice.

“Dezinformarea propagată în spațiul public aparține celor care nu-și asumă o comunicare deschisă și onestă, condusă de argumente reale și nu de interese obscure. Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni ‘Nostra Silva’, prin domnul vicepreședinte Constantin Cătălin Tobescu, propus în funcția de consilier în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, pregătește încă de anul trecut terenul pentru respingerea OUG 51/2016. Pentru aceasta consideră necesar să acuze ONG-urile de mediu de manipulare, dezinformare și lipsă de profesionalism, când, de fapt, dânșii sunt cei care dezinformează. În dezbaterea de la Ministerul Apelor și Pădurilor din data de 13 februarie, cu domnul Tobescu în rol de moderator părtinitor și abuziv, poziția Greenpeace a fost împotriva abrogării. Pe platforma Fordaq, același domn Tobescu, din calitatea de administrator, a pretins ulterior, în mod fals, consens pentru abrogare”, se arată în comunicatul Greenpeace România, transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, procedura prin care se includ amendamente în lege nu este discutată în mod transparent.

“Varianta cea mai directă și sigură este includerea lor la proiectul de lege de aprobare a OUG 51 (Pl-x 23/2017), adică aprobarea acestei OUG. Din nefericire și fără să existe vreun argument solid, se pare că opțiunea Parlamentului este să introducă aceste amendamente într-un demers legislativ mai vechi (Pl-x 162/2014), care se află în Parlament din 2014. Acesta a constituit baza de la care a pornit OUG 51. Prin aprobarea vechiului proiect de lege s-ar abroga OUG 51/2016. Acționând astfel, apare riscul de a compromite continuitatea legislativă, efectele pozitive ale legii și munca depusă până acum pentru amendarea acesteia. Toate efectele produse de articolele care ar fi respinse se anulează în lipsa unor prevederi exprese a noii legi, deci pot fi contestate în instanță. Există apoi riscul ca, în cazul în care legea de respingere nu conține prevederi speciale cu privire la efectele juridice deja produse, aceasta să poată fi neconstituțională. Cu alte cuvinte, din cauza procedurii forțate, legea devine vulnerabilă în fața unor eventuale contestări la Curtea Constituțională a României”, explică activiștii de mediu.

Greenpeace consideră că, în lipsa unor prevederi speciale, “abrogarea să intre în vigoare înainte de intrarea în vigoare a noii legi”, iar pentru întreg acest interval s-ar dezincrimina de facto toate contravențiile care nu se regăsesc în legea de bază 171/2010.

La momentul actual, în Parlament, la Camera Deputaților, există trei inițiative legislative (PL-x nr. 162/2014, PL-x nr. 188/2016, PL-x nr. 23/2017) care propun modificări la Legea contravențiilor silvice, ultima dintre ele fiind legea aferentă OUG nr. 51/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010.

Conform Regulamentului Camerei Deputaților, în cazul în care o comisie are spre examinare în fond mai multe inițiative legislative care au același obiect de reglementare, cum este această situație, se propune spre aprobare una dintre inițiativele legislative, urmând ca restul inițiativelor legislative să fie respinse, iar prevederile pe care acestea le conțin să fie preluate ca amendamente la inițiativa propusă spre aprobare.