“Oricine activează în domeniul forestier este considerat hoț de lemne”

458

Ovidiu Ghinea discută marți, în cadrul emisiunii Agricultura la Raport, cu Cătălin Tobescu și Cristian Chirteş.

În România se discută tot mai mult despre tăierile masive de păduri, iar autoritățile par tot mai hotărâte să rezolve această problemă. Deputatul Cristian Chirteş a anunțat că, în primul rând, trebuie schimbată percepția românilor despre personalul silvic.

“In ultimii ani a existat un asediu mediatic asupra sectorului forestier. Oricine activează în acest domeniu era considerat hoț de lemne. Este o greșeală. În România avem acum o criză a lemnului de foc. Industria mobilei suferă pentru că nu are lemn de valoare. Sunt multe firme care se ocupă cu obținerea materiei prime”, a spus Chirteş.

Alături de parlamentarul PNL, în platou s-a aflat și Cătălin Tobescu, vicepreședintele Federației Proprietarilor de Păduri din România – Nostra Silva. “Silvicultura este o cenușăreasă în toate programele de finanțare, deși pădurile ocupă 30% din suprafața României. Efectele crizei lemnului lovesc în populație și în industria lemnului, unde lucrează 300.000 de lucratori”, a spus Tobescu, care a avertizat că nu peste mult timp industria forestieră va ajunge în blocaj.
“Activitatea în industria forestieră se va bloaă din cauza lipsei de toleranţă în ceea ce privește măsurarea transporturilor de masă lemnoasă. Mereu vor fi diferențe între volume. S-a luat măsura confiscării întregii cantități chiar și atunci când au fost diferențe de 1%. Dar mai apare și o amendă contravențională și se suspendă vehiculul cu care se face transportul. Nimeni nu o să mai riște în condițiile astea și activitatea se va bloca. Firmele de transport vor prefera să tragă camioanele pe dreapta”, susține Tobescu.

“Datele noastre arată că fenomenul tăierilor ilegale a scăzut”, susține reprezentantul Federației Proprietarilor de Păduri din România – Nostra Silva, neputând totuși să ofere o cifră prin care să ilustreze volumul tăierilor ilegale.