PESTE 280 DE HECTARE IMPADURITE DE CATRE DIRECTIA SILVICA HARGHITA IN CAMPANIA DIN ACEASTA PRIMAVARA

367

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că începutul campaniei a fost întârziat datorită condiţiilor meteo. Iar ulterior a fost „o perioadă de plantare inadecvată şi neprielnică, pentru că toţi silvicultorii ştiu că plantaţiile cele mai reuşite se constituie atunci când se plantează puieţii în mustul zăpezii”. Însă, a spus ing. Mutică, după săptămâni întregi în care temperaturile au fost ridicate şi nu au fost precipitaţii, la finalul campaniei condiţiile atmosferice s-au schimbat într-un regim de temperatură şi umiditate prielnic pentru puieţii deja plantaţi, fiind ajutaţi să intre în vegetaţie. „Cu ajutorul silvicultorilor, putem spune pe final,    că vom avea o reuşită foarte bună a campaniei de împăduriri din primăvara acestui an”, a spus directorul DS Harghita.

Conform sursei citate, instituţia şi-a propus să împădurească efectiv în teren 173 de hectare, din care 48 ha în fond forestier de stat şi 125 ha pe terenurile proprietarilor privaţi (primării, composesorate şi persoane fizice), administrate de direcţie. La final, în fondul forestier de stat s-au împădurit 50 de hectare, astfel că s-a depăşit cu 2 ha programarea iniţială. De asemenea, şi pe suprafeţele proprietarilor particulari s-a depăşit numărul de hectare împădurite stabilit la începutul campaniei.

În ceea ce priveşte regenerările naturale, în fondul forestier de stat s-a previzionat că 22 hectare vor fi redate circuitului silvic cu ajutorul însămânţării naturale, silvicultorii creând doar premisele prin programarea tăierilor şi curăţarea parchetelor. La final, au fost date în producţie 27 de ha, deci cu 5 ha mai mult. Pe suprafeţele aparţinând proprietarilor privaţi, dar administrate de DS Harghita, a fost regenerată natural o suprafaţă de 86 de hectare. „În final, putem spune că am depăşit cu aproximativ 9 hectare suprafeţele regenerate în această primăvară faţă de ceea ce ne-am propus”, a spus ing. Cătălin Mutică. (sursa:  informatiahr.ro)