Petre Daea, acuzat ca a votat impotriva Legii Supermarketurilor

488

Ovidiu Ghinea a discutat luni seara, in cadrul emisiunii Agricultura la Raport, de la Agro TV, despre Legea Supermarketurilor, insa discutia a ajuns si in zona fondurilor europene.

Lantul scurt, nu de legat cainele, ci de adus mancarea romaneasca la raft, plus o lege buna dedicata producatorilor nationali, lege care nu se poate aplica pentru ca nu are normele anuntate, au fost subiecte de zazanie invartite pe toate partile in emisiunea Agricultura la Rapor de luni seara, de la Agro TV.

Luminita Moroianu, jurnalist, Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Romani din Industria Laptelui, si Adrian Radulescu, presedintele Asociatiei Fermierilor Romania, s-au aflat in studioul Agro TV si au raspuns intrebarilor lui Ovidiu Ghinea.

LEGEA SUPERMARKETURILOR

Adrian Radulescu: “Stie toata lumea ca noi, producatorii, nu ne-am pus niciodata de acord. Agricultura are o pozitie diferita fata de cea pe care o exprima industria alimentara. Ne-am grabit cu aceasta lege din dorinta de a face un lucru pentru agricultura romaneasca, dar trebuie sa recunoastem ca este departe de perfectiune. Nu poti sa te duci peste supermarket si sa-l sufoci. Romanii, ma refer la producatorii de legume si fructe, nu pot furniza acelasi produs pe toata durata unui an”.

Dorin Cojocaru: “Prima data, legea trebuie sa fie facuta pentru produsele proaspete, adica legume, fructe si oua. Industria alimentara trebuie indreptata spre alta nisa. Cei care au initiat aceasta lege au crezut ca pot sparge monopolul supermarketurilor. Eu le-am zis ca nu e posibil asa ceva. Taranul roman nu poate sa duca marfa la supermarket. El isi doreste sa vanda la piata. Acolo trebuie lucrat. Nu are cum sa ajunga el pe raft, el isi doreste sa mearga in targuri si piete. Nu se poate insa nici cum se intampla acum cu cei din industria alimentara, care trebuie sa accepte ca 45% din pretul de vanzare al unui produs sa-i ramana vanzatorului. In clipa de fata, doar 20 de fabrici romanesti vand marfa pe rafturile supermarketurilor. Restul sunt corporatii”.

Luminita Moroianu: “Legea are probleme de fond, care ne-au adus in atentia Comisiei Europene. A fost o propaganda din partea PNL, care a vrut sa atraga voturile agricultorilor. Daea, actualul ministru al Agriculturii, a fost printre cei care au votat impotriva. Legea este scrisa cu defecte, dar reprezinta o provocare pentru toti, indiferent ca este vorba de producatori sau despre vanzatori”.

CREDITE PENTRU CUMPARAREA DE TERENURI

Adrian Radulescu: “O astfel de lege, care sa-i ajute pe fermierii romani sa obtine credite cu dobanda preferentiala pentru cumpararea de terenuri agricole, este mai necesara decat aerul si apa. Acum avem niste sisteme turbate de creditare. Un tanar de 20 de ani, care vrea sa se apuce de agricultura, nu are nici o sansa. Nu-l baga nimeni in seama, nici o banca. In schimb, italienii au fost subventionati de la Roma ca sa cumpere terenuri in Banat. Daca ai un credit de la banca si faci agricultura, doar daca te apuci de cultivat hasis reusesti sa platesti rata la banca si sa faci si profit”.

FONDURI EUROPENE

Adrian Radulescu: “Am ajuns sa nu accesam fonduri europene din cauza conditiilor. Adevarul este dureros, dar vindeca. Traim mereu intr-o minciuna atunci cand prezentam rapoarte despre absorbtia fondurilor europene. Suntem in 2017, ni se spune ca stam bine la absorbtia de fonduri europene, dar nimeni nu recunoaste ca stam bine doar la platile directe, nu la proiectele de investitii. E greu sa faci proiecte pe fonduri europene”.

Luminita Moroianu: “Functionarii pun rapid eticheta ca nu se respecta proiectul doar ca sa se spele pe maini. E antologica faza povestita de un ministru despre un proiect care a fost respins pentru ca cel care l-a initiat a reusit, cu aceeasi bani, sa foloseasca un beton mai bun decat cel din proiect. Multi functionari nu semneaza documentele de teama sa nu fie trasi la raspundere”.