Prognoza Agrometeorologică 14-20 noiembrie. Seceta extremă se menține în unele zone

5
Prognoza Agrometeorologică 14-20 noiembrie. Seceta extremă se menține în unele zone

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în această perioadă, vremea va fi predominant normală sub aspect termic, în majoritatea zonelor de cultură agricolă. 

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între 1 și 12°C, în timp ce maximele se vor situa între 6 și 15°C, iar minimele vor fi de -4-9°C. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 5-13°C în zonele de câmpie, favorabilă desfăşurării proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până în prezent. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, în zonele joase se va produce ceaţă, izolat asociată cu burniţă.

În stratul de sol 0-50 cm, rezerva de umiditate la cultura de grâu va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. 

Deficițe de umiditate în sol se vor înregistra în Dobrogea, local nordul, nord-estul și estul Munteniei, estul și izolat sud-vestul Olteniei, sud-estul Moldovei, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă.

Potrivit ANM, pe fondul temperaturilor favorabile din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor evolua pe ansamblu în bune condiţii, iar în depresiunile nordice şi centrale, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi uşor mai lente.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă, fermierii să finalizeze lucrările de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale și să efectueze arăturile adânci de toamnă pe terenurile unde solul este bine aprovizionat cu apă. Mai mult, se recomandă administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în perioada optimă. 

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.