PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 28 NOIEMBRIE – 04 DECEMBRIE 2018

381

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -13…2°C, abaterile termice negative fiind de 1…9°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între -10…5°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -15…-2°C în majoritatea regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile nordice și centrale, producându-se îngheț la sol.
Se prognozează precipitații predominant sub formă de ninsoare în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, izolat cu aspect de viscol, îndeosebi în zonele sudice, estice şi sud-estice. De asemenea, în primele zile ale perioadei, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă în stratul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în cea mai mare parte a țării. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim, local în centrul Transilvaniei, sud-vestul, vestul, nordul, sudul și izolat nord-estul Munteniei, nordul, centrul și vestul Moldovei, nordul și estul Olteniei, nordul Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, speciile de câmp şi pomi-viticole vor intra treptat în stadiul de repaus vegetativ, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.
Totodată, pe fondul temperaturilor minime din aer scăzute, situate sub pragurile biologice critice (-7…-10…-15°C) de rezistenţă a plantelor, aparatul foliar la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă va putea fi afectat prin brunificări și degerături ale vârfului frunzelor, în special la culturile insuficient călite şi nepregătite pentru rezistenţa la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii.

Culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor definitiva germinarea (100%), continuându-se totodată răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%), precum şi înfrăţirea (10-40%). În semănăturile întârziate fenologic şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.
Sub aspect fenologic, rapiţa semănată în epoca optimă se va afla în faza de înfrunzire, plantele prezentând în medie 7-11 frunze, la nivelul întregii ţări.
Speciile pomi-viticole vor parcurge predominant starea de repaus biologic în aproape toate plantaţiile.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Recomandari de specialitate:

• Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile înființate în epoca optimă;
• Efectuarea controlului viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu.