PROGRAMUL „LÂNA”, LANSAT ANUL TRECUT DE MINISTERUL AGRICULTURII, INCEPE SA CASTIGE TEREN

548

Crescătorii de oi vor primi un ajutor de minimis pentru vânzarea lânii, în valoare de 1 leu/kg. Prin programul de susținere a crescătorilor de ovine şi caprine pentru comercializarea lânii se urmăreşte să se asigure atât creşterea numerică a efectivelor de ovine, precum şi valorificarea produselor obținute de la acestea. Vor beneficia de schema de minimis crescătorii de ovine persoane fizice cu atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, dar şi persoane juridice, cu condiția să dețină o exploatație de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor şi să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.

„Pentru restul de lână, prețul îl oferă achizitorul”

„Noi am luat legătura cu un depozitar sau cu un achizitor de lână, astfel încât, în primăvară, când începe tunsul oilor, să îi punem în legătură pentru că lâna nu se dă oriunde. Aceasta trebuie să se dea, pe carnetul de comercializare, persoanelor sau firmelor care au contract cu un depozitar sau cu un procesator, pentru că pe acest carnet de comercializare se nominalizează depozitarul sau procesatorul. Dintre cele 148 de persoane care sau înscris în program sunt unele care au peste 1000 de oi, dar sunt şi persoane care au doar 10 oi. Aceştia primesc 1 leu/kg de lână predată. Este adevărat că unii au lâna strânsă de 5 ani, dar nu poți dacă ai 10 oi să vii cu 1000 kg de lână. Poți să te duci cu 3-4 kg lână/ oaie, dar nu poți să te duci cu 20 kg lână/ oaie, dar poate so predea pe toată, pentru că cel care cumpără este interesat să cumpere nu numai cantitatea aceasta, însă îşi va lua banii (subvenția) numai pentru cantitatea cu care s-a înscris în program. Pentru restul de lână va primi prețul pe care îl oferă achizitorul”, ne-a declarat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

Programul se desfăşoară pe perioada 2017-2018. „Cei care nu s-au înscris nu beneficiază acum când se predă lâna. Cert este faptul că acest program va continua. Este posibil să apară actul normativ în vară, iar cine vrea, se înscrie şi predă lâna anul viitor”, a completat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.