Raluca Turcanu, deputat: Magazinele nu mai au voie să facă facturi în plus la producător

509

Deputatul Raluca Tucanu a declarat după promulgarea Legii Supermarketurilor că aceasta îi va sprijini pe producătorii români, din mai multe puncte de vedere:

“În acest moment, accesul producătorilor autohtoni la piața de desfacere este îngreunat de marii producători și de taxele abuzive din lanțurile comerciale. În condițiile în care peste 1,6 milioane de români depind de veniturile directe din agricultură, iar procentul contribuției la PIB este de doar 4% — suntem obligați ca stat să propunem măsuri legislative pentru protecția producătorilor autohtoni. În plus, consumatorii vor beneficia de produse de calitate, proaspete, cu un traseu scurt și proveniența clară la un preț corect.

În același timp, magazinele nu mai au voie să facă facturi în plus la producător și nu mai au voie să impună un preț minim pe piață, cum s-a întâmplat până în acest moment.

Termenul de plată al comerciantului către furnizor, pentru produsele contractate și livrate, se stabilește prin negocierea contractului, fără ca termenul de plată să depășească 30 de zile calendaristice, iar pentru produsele alimentare proaspete — termenul de plată nu poate fi mai mare de 7 zile calendaristice”, a precizat alesul într-un comunicat de presă remis redacţiei.