Sfaturi de la pompieri pentru împodobirea bradului

813

O tradiție simplă până anul trecut este tratată acum cu maximă seriozitate de către ISU.

La fiecare Crăciun, familiile creștine din întreagă lume se strâng în jurul bradului. Impodobitul acestuia reprezintă o bucurie uriașă pentru copii, însă aceștia trebuie atent supravegheați de către părinți. Pentru a vă bucura așa cum se cuvine de Sărbătorile de Iarnă, țineți cont și de recomandările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Bradul trebuie amplasat în așa fel încât să nu blocheze căile de acces și departe de sobă, calorifer sau alte aparate de încălzire. De asemenea, este bine ca în apropierea crengilor să nu fie perdele, draperii, pereți acoperiți cu hârtie sau ţesături. Sub pom nu se vor așeza lucruri care se aprind sau ard ușor.

Pentru ca bradul să nu se prăbușească, este recomandată montarea sa într-un vas plin cu pietre mărunte sau folosirea unui trepied de dimensiuni mai mari, care nu pot fi mascate cu vată, hârtie colorată sau orice alte materiale ușor inflamabile.

Instalația de iluminat nu trebuie să fie improvizată, iar folosirea ei se va face numai în perioadele de timp în care în încăpere se află cel puțin o persoană. „Supravegheati în permanenţă copiii, eliminați din jocul lor artificiile, lumânările aprinse și păstraţi la locuri sigure chibriturile și brichetele. Explicați-le riscurile la care se expun, cât și tragediile pe care le pot produce acestea”, se arată într-un comunicat al IGSU.

Pompierii mai recomanda că ornamentația să fie asezată departe de sursele de incendiu precum instalația de iluminat, artificii, lumanări. De asemenea, darurile să nu fie suspendate în pom, ci vor fi așezate la bază lui.