Specialiștii recomandă consumul de mezeluri și carne în cantități mici

537

Specialiștii recomandă consumul de mezeluri și carne în cantități mici, ca urmare a evaluării publicate luni de Centrul internațional de cercetări asupra cancerului (CIRC), parte a Organizației mondiale a sănătății (OMS), care arată că mezelurile sunt cancerigene și carnea (cu excepția celei de pui și a altor păsări) ar putea fi la fel de nocivă.

Acest aviz nu schimbă radical recomandările făcute de diferite organisme ca Fondul mondial de cercetări împotriva cancerului (WCRF, Londra) sau Institutul național pentru cancer (INCa, Franța), afirmă specialiștii citați de AFP.

Conform WCRF, sunt admise sub 500 de grame de carne roșie pe săptămână și “foarte puține sau zero” produse procesate (cârnați, salam, pateu și alte mezeluri). Ideal ar fi totuși să nu se consume mai mult de 300 de grame de carne roșie pe săptămână.

Dr. Dominique Bessette de la INCa adaugă că cele 500 de grame de carne pe săptămână ar trebui împărțite în porții care să nu depășească 70-100 de grame. Însă mezelurile “nu ar trebui să reprezinte un aliment zilnic”, adaugă ea.

În ceea ce privește cantitatea de carne ce poate fi consumată fără riscuri, Centrul internațional de cercetări asupra cancerului (CIRC), autorul evaluării publicate luni, răspunde și mai prudent. “Riscul crește pe măsura cantității de carne consumate, însă datele disponibile pentru această evaluare nu permit stabilirea unui nivel de siguranță”, arată Centrul potrivit AGERPRES.