SPERIETORI DE CIORI CU SIRENE, LANTERNE SI FINANTARE

703
Cloud East Sky Sun Scarecrow Birds Nigga

Ciorile au devenit, în timp, un fenomen al municipiului Vaslui. Majoritatea locuitorilor s-au obișnuit cu zborul lor gălăgios și cu cerul care se întunecă pentru câteva minute atât dimineața, cât și la apusul soarelui.

Ciorile sunt cele mai inteligente păsări din lume, dar și cele mai hulite. Au învățat să nu se teamă de om și să profite de pe urma vecinătății acestuia – gunoa­iele și resturile aruncate le asigură accesul facil la hrană. Este și motivul pentru care în orașe ciorile și-au dezvoltat adevărate comunități, iar efectele pre­zenței lor sunt motiv de nemulțumire atât pentru lo­cuitori, cât și pentru autorități.

În unele zile, Vasluiul pare de-a dreptul invadat de ciori. Ceasornice enervante, negricioasele înaripate împânzesc cerul de la primele ore și umplu orașul cu croncănitul lor insistent și ascuțit. Pe lângă gălăgia pe care o fac, excre­mentele păsărilor murdă­resc băncile din parcuri și le fac imposibil de folosit. La fel, statuile au de suferit de pe urma lor, ca să nu mai vorbim de acoperișuri. De același trata­ment au parte și mașinile parcate în anumite zone, iar pe sub copacii selectați de aceste păsări nu este recomandat nici măcar să treci..

Dată fiind amploarea disconfortului (auditiv, vizual și olfactiv) produs de ciori, acestea pot fi considerate cel mai important poluator natu­ral. Oficialii Primăriei Vaslui afirmă că îndepărtarea ciorilor a fost una dintre preocupările autorităților locale și în anii din urmă.

Problema nu este doar una locală. Numărul mare de ciori afectează localități din toate zonele țării. În multe cazuri, încă se caută soluții pentru alungarea zburătoarelor, iar alții se laudă că au găsit rezolvarea ideală.

Un astfel de caz este cel al orașului Sfântu Gheorghe. De la un număr estimat de 30.000 de ciori, s-a ajuns în câțiva ani ca în oraș să nu mai existe astfel de zburătoare. În ianuarie 2016, o asociație pentru protecția păsărilor a anunțat că a scăpat zona de aceste păsări.

„Am făcut un studiu și a reieșit că, dacă nu lăsăm să doarmă păsările, atunci vor pleca”, a menționat Kelemen Laszlo, președintele “Rara Avis”.

Astfel, mai mulți voluntari s-au înarmat cu sirene și lanterne și, în fiecare dimineață și seară, au ieșit să gonească ciorile din oraș. Primul an a arătat că acțiunea are efect, iar primăria a decis să susțină financiar proiectul cu suma de 30.000 de lei. După trei ani, voluntarii au reușit să alunge toate ciorile.