Strategia pentru susţinerea finanţării. Vezi prin ce submăsuri din noul PNDR pot cere tinerii bani europeni!

451

După ce deputatul Mihai Găină a cerut Ministerului Agriculturii să îi ofere informaţii despre strategia gândită pentru sprijinirea tinerilor fermieri, reprezentanţii MADR au precizat că tinerilor li se oferă ajutor prin submăsurile 6.1, Sprijin pentru instalarea tineilor fermieri, 4.1 Sprijin pentru investiţii în exploataţii agricole şi 4.1a, Investiţii în exploataţii pomicole, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Prin regulamenteleeuropene s-a stabilit că pentru a accesa fonduri prin cele trei submăsuri, se impune:

  • Înregistrarea tânărului fermierca microîntreprindere sau întreprindere mică în maximum 24 de luni până la depunerea Cererii de Finanţare, pentru submăsura 6.1. Procesul de instalare demarează cu preuarea unei ferme împreună cu înfiinţarea unei întreprinderi cu obiect de activitate în sectorul agricol. Ulterior, prin PNDR se va acorda un sprijin forfetar pentru implementarea unui plan de afaceri pentru dezvoltarea fermei care trebuie să demareze în cel mult 9 luni de la acordarea sprijinului, timp în care tânărul îşi va stabili domiciliul în vecinătatea exploataţiei şi se va orienta profesional în sensul managementului exploataţiei agricole..

Tânărul va fi considerat instalat la momentul acordării ultimei tranşe de plată, urmând să devină fermier activ în cel mult 18 luni de la instalare.

  • Stabilirea domiciliului şi a locului de muncă în apropierea fermei.
  • Pregătirea profesională în domeniul agricol a tânărului fermier.

Alte oportunităţi de finanţare apar prin submăsura 4.1-Investiţii în exploataţii agricole, prin care se acordă posibilitatea de creştere a intensităţii ratei sprijinului cu 20 de puncte procentuale  suplimentare  în cazul tuturor proiectelor de investiţii derulate de tinerii fermieri care s-au instalat ca şefi de exploataţie cu cel mult cinci ani înaintea solicitării sprijinului aferent submăsurii 4.1.

În cadrul subprogramului tematic pomicol, sm 4.1 a-Investiţii în exploataţii pomicole, investiţiile realizate de tinerii fermieri beneficiază de o intensitate a sprijinului majorată cu 20 de puncte procentuale şi cunt prioritizate prin intermediul criteriilor de selecţie, potrivit documentului  trimis de MADR şi înregistrat de Camera Deputaţilor.