Subventii mai mari pentru fermierii romani! Ministrul Agriculturii a facut anuntul!

8
Subventii mai mari pentru fermierii romani! Ministrul Agriculturii a facut anuntul!

Fermierii români vor primi, din 2026, subvenții la nivelul celorlalți fermieri din Uniunea Europeană! Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, care a precizat că, în momentul de față, agricultorii din România sunt dezavantajați în comparație cu colegii de breaslă din alte țări europene. Potrivit lui, deși cele mai noi stat membre ale Uniunii ar fi dorit ca această convergență să se întâmple de la anul, se pare că acest lucru nu este posibil.

”Atunci când s-a negociat intrarea în Uniunea Europeană, s-a stabilit și calendarul prin care subvențiile acordate fermierilor români să ajungă la media europeană. Calendarul agreat atunci, înainte de 2007, prevedea ca în 2026 să apară această convergență. Sigur că noi, miniștri țărilor care se află în această situație, cum este România, care a intrat mai târziu în Uniunea Europeană, la fiecare întâlnire a miniștrilor agriculturii spunem spunem acest lucru – că vrem ca această convergență să fie de la anul”, a precizat Adrian Oros la Jurnalul FM.

Șeful MADR a mai subliniat că în această perioadă au loc negocierile pentru noul Plan Național Strategic și a cerut în scris convergența acestor subvenții. Se pare însă că, deși oficialii români doresc ca aceasta să se producă din 2021, oficialii de la Bruxelles nu vor aproba o astfel de măsură, din cauza calendarului asumat în prealabil.

”Atunci când am fundamentat acest program (Planul Național Strategic – n.r.) și am trimis idei prin care se scriu regulamentele, după care vom creiona noi, în interiorul țării noastre, programul, am spus că prima prioritate a noastră ar fi ca această convergență să aibă loc începând din 2021. Din ce simt eu, nu se va accepta, pentru că a fost un calendar asumat și semnat de autoritățile statului din acea perioadă. Deci aici nu putem discuta”, a mai arătat ministrul agriculturii.

Totuși, în lipsa convergenței acestor subvenții, Ministerul încearcă să vină cu alte soluții pentru ca fermierii să beneficieze de mai mulți bani. Una dintre ele este creșterea Sprijinului Cuplat, atât pentru sectorul zootehnic, cât și pentru cel vegetal. Potrivit lui Adrian Oros, aceste sectoare vor fi ”finanțate consistent” în noul PNS.