Trei şcoli de meserii devenite licee tehnologice au dat în cinci ani şapte absolvenţi cu bacalaureat

487

Trei foste şcoli de meserii din judeţul Buzău – de la Ruşeţu, Verneşti şi Lopătari – transformate din 2009 în licee tehnologice au înregistrat rezultate dezastruoase, începând din 2013, când prima promoţie de elevi a susţinut examenul de bacalaureat. Liceul de la Ruşeţu a avut în patru ani rata de promovare de 0%, singurul an de succes din acest punct de vedere fiind 2015, când doi elevi au promovat sesiunea a doua a examenului cu media 6.5, respectiv, 8,5, scrie cotidianul Opinia.

Ceva mai norocoşi au fost reprezentanţii Liceului Tehnologic din Verneşti, şi el transformat peste noapte din şcoală profesională în liceu, unde trei ani a luat bacalaureatul câte un singur elev, iar în 2015 şi anul acesta, niciun elev nu a reuşit să treacă examenul de absolvire, scrie Opinia.

O situaţie cel puţin ironică apare la cea de a treia instituţie de învăţământ obligată să devină în 2009 liceu, Liceul Tehnologic din Lopătari, care, din 2013 şi până în 2016, a avut un singur absolvent care a luat Bacalaureatul, în 2015.

Surprinzător, anul acesta, rata de promovare este de 100 %, depăşind-o şi pe a celui mai bun liceu din judeţ, Liceul “B.P. Haşdeu”, unde a fost 99,68%, notează Opinia. Performanţa a fost posibilă pentru că la Lopătari a susţinut examenul de bacalaureat un singur elev, care a reuşit să promoveze cu 50 de sutimi peste limita minimă admisă, obţinând media 6,50.

Rata de promovare a examenului de bacalaureat în judeţul Buzău depăşeşte 76%, fiind cu zece procente mai mare decât cea de anul trecut. Un singur absolvent a reuşit să obţină media 10. În total, la bacalaureat au fost înscrişi 2.798 de elevi şi s-au prezentat 2.706.