Trist. Prețul FOB al porumbului a scăzut până la 215 euro pe tonă

8
Trist. Prețul FOB al porumbului a scăzut până la 215 euro pe tonă

Atât paritatea euro-dolar, cât și lipsa cererii de porumb în bazinul Mării Negre au făcut ca piața de profil să se contracte în ultimele zile, potrivit raportului privind piața cerealelor realizat de analiștii Clubului Fermierilor Români (CF) și dat publicității în urmă cu trei zile.

Experții agribusiness ai CF susțin că prețurile porumbului în paritatea CPT Constanța s-au situat zilele trecute la valori de 210 euro pe tonă, față de 214 euro pe tonă, sumă înregistrată în perioada anterioară, adică o valoare de 215-216 euro pe tonă FOB.

Sunt însă și vești bune pentru fermieri. În acest context, analiștii CF au precizat că, cităm: „Piața internă este competitivă în continuare, cu un nivel FCA fermă de 203-205 euro pe tona de marfă. Fermierii români au adoptat aceste niveluri de preț și sunt încrezători de potențialul dinamic următor a porumbului, conștienți că stocurile actuale la nivel național, vor trebui să acopere cererea internă până la noua recoltă din septembrie”.

Interesant de precizat este faptul că producătorii agricoli români sunt „testați” de cumpărătorii de porumb din piața de export, potrivit afirmațiilor experților Clubului.

Mai exact, fermierii sunt ofertați cu prețuri ale porumbului care variază între 777-780 lei pe tonă, CPT Constanța, adică 160 euro tona, „ceea ce este o indicație corectă pentru aceste zile”, mai spun analiștii CF.

„Discutăm însă aici despre o recoltă care încă nu a fost însămânțată și despre care nu știm nimic din punct de vedere al vremii, al prognozelor de ploi între martie și mai 2021. O singură tranzacție notăm aici la prețul afișat mai sus, maxim 5.000 tone, dar o considerăm singulară la acest moment.

Considerăm că prudența și așteptarea sunt elemente care vor face bine stării de sănătate a fermelor românești, iar adeziunea contractuală pentru porumb recolta 2021 nu este încă un element de decizie finală”, au adăugat despre piața locală experții Clubului.

Prețuri internaționale ale porumbului

Datele agregate de CF relevă că Ucraina cifrează prețuri și indicații la nivelul de 266 dolari pe tonă FOB sau 258 dolari pe tonă, CPT. Convertind în moneda euro, se ajunge la un nivel de 218 euro pe tonă FOB și 212 euro pe tonă CPT.

În America de Sud, Brazilia a beneficiat de precipitații în toată luna decembrie 2020, mai puțin regiunile din Sud, care nu au avut parte de regimul major ca în restul țării. Dar situația nu apare a fi îngrijorătoare.

Argentina se apropie de sfârșitul sezonului de însămânțare. BAGE raportează un nivel de plantare de 93,4 % pentru porumb, conform STONE X. Argentina a primit suportul precipitațiilor în ultimele zile, astfel că programul de plantare poate fi dus la bun sfârșit.

Fermierii din SUA vor planta 38.138.000 hectare cu porumb, mai mult cu 1.378.000 de hectare decât în 2020.

Datele USDA din ianuarie 2021, citate de Agrogo, indică faptul că, pentru sezonul 2020-2021, producția de porumb este revizuită în scădere pentru Argentina și Brazilia, respectiv în creștere pentru China și India.

„Se prognozează o scădere a importului de porumb în UE + Marea Britanie, Iran, Vietnam, Columbia, Chile, Egipt, Malaysia, Peru și Arabia Saudită. Aceste scăderi vor fi doar parțial compensate de creșterea importului din China.

Stocurile finale de porumb sunt proiectate în scădere pentru Brazilia și UE+Marea Britanie. Stocurile de porumb la nivel global sunt, și ele, proiectate în scădere cu 5.1 milioane de tone la 238.8 milioane”, mai scriu cei de la sursa citată.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)