Vremea geroasa din Europa afecteaza debitul Dunarii

618

Debitul Dunării se menține scăzut în această săptămână, până la valoarea de 2.300 mc/s.

Cotele apelor Dunării vor fi în scădere la intrarea în țară, pe secțiunea Baziaș, în următoarele zile, debitul fluviului urmând să se situeze la valoarea de 2.300 mc/s, mult sub mediile multianuale ale lunilor ianuarie și februarie, relevă prognoza Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conform estimărilor, până în data de 3 februarie, ora 7:00, în aval de Porțile de Fier, nivelurile vor fi în scădere, după ce în week-endul precedent au fost în creștere pe sectorul Oltenița — Tulcea.

Totodată, formațiunile de gheață vor fi în extindere și intensificare și se vor menține fără modificări importante, putând produce variații de niveluri și debite pe tot sectorul din aval de Porțile de Fier.

La nivel general, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere, ajungând până la valoarea de 2.300 mc/s, iar până la sfârșitul acestei săptămâni va fi staționar, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor ianuarie (4.950 mc/s) și februarie (5.300 mc/s).

În ceea ce privește situația râurilor, specialiștii INHGA precizează că, pe durata următoarelor zile, debitele medii zilnice vor fi, în general, staționare. Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, preponderent pod de gheață) se vor menține fără modificări importante, exceptând râurile mici din nordul, nord-vestul și centrul țării, unde vor fi în ușoară intensificare în prima zi a intervalului de prognoză.