ACEBOP: Restricţiile comerciale pentru ESB au fost ridicate, dar fermierii nu pot exporta animalele contractate

599

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România  a transmis miercuri, 20 ianuarie, un comunicat de presă prin care a sesizat opinia publică şi autorităţile vizavi de o situaţie apărută în urma ridicării restricţiilor comerciale în direcția ESB, din 12 decembrie 2015.

După ridicarea restricţiilor “fermierii români au fost bucuroși  și au trecut rapid la realizarea de contracte cu parteneri din țări terțe, urmând să înceapă livrările de animale în luna ianuarie 2016.La pregătirea livrărilor, fermierii  au aflat consternați  că ridicarea restricțiilor din 8 decembrie 2015  notificată oficial de A.N.S.V.S.A. in 12.12.2015, nu a fost definitivată și  că nu pot livra  animalele deja contractate. Fermierii și comercianții  vor plăti, se pare,  penalități contractuale, dacă situația nu se clarifică de urgență”, se arată în comunicat.

Recomandarea OIE  din  8 decembrie 2015 și următoarea decizie a Comisiei UE așteptată să apară în martie 2016,  ar trebui să ajute România  să scape de restricțiile comerciale pentru exportul de rumegătoare către  țările terțe și România ar trebui să facă demersuri mai ales către Libia și Turcia.

Cu toate acestea, ridicarea restricțiilor nu este automată- au specificat experți de la Bruxelles.

Decizia așteptată în luna martie 2016 ar trebui să faciliteze și livrările de vite românești către celelalte state membre datorită punerii în aplicare a » listei SRM scurte » pentru aceste bovine – în momentul sacrificării lor în statele membre de destinație-, în conformitate cu Regulamentul UE (UE) nr. 1162/2015, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 999/2001, și arborele de decizie  pus la dispoziția statelor membre, de punere in aplicare a Regulamentului UE nr. 1162/2015.

“Facem apel, in numele membrilor noștri, la sprijinul de urgență al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Domnului Ministru Achim Irimescu,  pentru deblocarea situației create și evitarea  posibilății de  executare silită și faliment a fermierilor și exportatorilor români de rumegătoare”, se mai arată în comunicat.