Fondurile pentru investiţii în activităţi neagricole au fost epuizate înainte de termenul limită

635

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat joi că a epuizat înainte de termenul limită, din 31 iulie, fondurile nerambursabile alocate în sesiunea din acest an pentru pentru submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, iar solicitările de finanţare în valoare de 148,2 milioane de euro depăşesc de peste patru ori alocarea financiară stabilită.

“De la deschiderea sesiunii în data de 3 mai 2017, prin această submăsură au fost depuse pentru finanţare 855 de proiecte de investiţii, pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de peste 148,2 milioane de euro. Alocarea bugetară stabilită pentru această sesiune este de 35 milioane de euro. Astfel, AFIR a primit până la închiderea sesiunii solicitări de finanţare care depăşesc de peste 4 ori alocarea financiară stabilită”, se arată în comunicat.

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat prin submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” este de maximum 90% din costul total al proiectului şi nu poate depăşi 200.000 euro per beneficiar pe 3 ani fiscali.

“Avem un număr foarte mare de cereri de finanţare depuse şi vom face un clasament pe baza punctajului acordat de beneficiari. 80% din alocarea sesiunii se transformă în proiecte care vor fi verificate cu prioritate, iar ceea ce este selectabil intră imediat la contractare printr-un raport intermediar de selecţie. Încercăm astfel să accelerăm la maxim evaluarea şi acordarea sprijinului financiar pentru ca afacerile propuse să se dezvolte într-un timp cât mai previzibil”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionuţ Chesnoiu.

Printre exemplele de proiecte pentru care s-a solicitat finanţare cu o valoare a sprijinului nerambursabil de 200.000 de euro, se numără dotarea unei spălătorii textile cu echipamente specializate, construirea unei agropensiuni sau înfiinţarea unui atelier de bijuterii.

Un alt solicitant a cerut sprijin nerambursabil în valoare de 7.000 de euro pentru amenajarea unui atelier de produse textile.

După finalizarea evaluării de către experţii AFIR, proiectele vor fi selectate în funcţie de punctajul obţinut conform criteriilor de selecţie, în ordine descrescătoare. Selecţia proiectelor se va realiza în limita alocării disponibile pentru această submăsură.