Îngrășarea gâștelor

626

Îngrăşarea gâştelor se face în scopul realizării unei cărni de pasăre de calitate superioară cu caracteristici deosebite, mult apreciate de consumatori, dar şi a unui ficat mare, gras, foarte căutat şi bine plătit. Îngrăşarea forţată a gâştelor este posibilă datorită faptului guşă acestora are pereţi elastici şi poate înmagazina (în mod forţat, prinîndopare), o cantitate de hrană, mult mai mare decât aceea pe care o poate consumă o gaşcă în mod obişnuit. Cantitatea de hrană introdusă forţat în guşă, prin îndopare se digera totatât de bine şi raţia normală.

Acest fapt este explicat prin aceea furajul trece din guşă înspre stomacul glandular, în mod treptat, şi apoi ajunge în stomacul musculos. Toate speciile de păsări domestice sepot îngraşă însă practic, cel mai bine se pretează, în ordine, gâştele, curcile, şi ratele. În practică curentă nu se practică îngrăşarea forţată a găinilor. Prin îndoparea forţată,păsările sunt obligate consume o cantitate mare de furaje, mai ales în ultima parte a îngrăşării, atunci când poftă de mâncare a păsărilor este mult scăzută. Îngrăşarea gâştelorse face de obicei toamna şi iarnă în hale speciale sau padocuri, uneori pe păşune, însă în acest ultim caz, o parte din energie se consumă pentru mişcare (pe păşune sau pe apă, ceea-ce este total contraindicat în cazul de faţă).

În ceea ce priveşte îngrăşarea gâştelor adulte în sistem tradiţional se practică prin furajarea gâştelor în hale sau padocuri (ţarcuri), cu administrarea hranei în 3-4 tainuri, subformă umedă. Hrănitoarele se aşează pe exteriorul padocului sau ţarcului, luând în calcul un front de furajare de 33cm/gaşcă. În acest mod, într-un ţarc de 5/5metri, se pot îngraşă40-50 de gâste. Perioada de îngrăşare a gâştelor tinere, în vârstă de 4-8 luni, nu trebuie depăşească 30 de zile, timp în care se asigura în raţie câte 250 g dintr-un ameste deovăz 70% şi orz 30%. În a două decadă a îngrăşării se administrează câte 750g/zi/cap, dintr-un amestec de uruieli format din ovăz 40% porumb 30% şi orz 30%. În a treia decadăîngrăşării se vor administra 500 g nutreţ zilnic/cap dintr-un amestec de orz 40%, porumb 40% şi ovăz 20%, situaţie în care se poate realiza un spor de creştere în greutate de 1 Kg, cu un consum specific mediu de 3,5-4 Kg nutreţ. Pentru gâştele adulte, scoase din efectivele matcă, durata îngrăşării durează în medie 40-45 de zile, furajarea făcânduse dupăurmătorul program: în primele 15 zile se administrează 500g amestec nutreţ concentrat, format din: 50% morcovi tocaţi sau măcinaţi mărunt, 20% uruială de orz şi 30% uruială de ovăz.În următoarele 15 zile se administrează câte 750g nutreţ/zi/cap, dintr-un amestec de 20% morcovi, 20% uruială de ovăz, 30% uruială de orz şi 30% uruială de porumb. În ultimele 15 zile de îngrăşare se vor asigura zilnic câte 500g dintr-un amestec de 20% uruială de ovăz, 40% uruială de orz şi 40% uruială de porumb. În situaţia în care nu se pot asiguramorcovii necesari, aceştia pot fi înlocuiţi cu nutreţ verde de bună calitate, cu precădere lucerna sau trifoi înainte de înflorire, sub formă tocată sau măcinată.  (Integral pe gazetadeagricultura.info)