RASPUNSURI DIN PARTEA MINISTERULUI FINANTELOR PUBLICE LA PROBLEMELE RIDICATE DE LAPAR

435

 O delegatie a Ligii  Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR,  condusa de domnul presedinte Laurentiu BACIU, a participat in data de 7.06 a.c,  la o intalnire de lucru cu conducerea Ministerului Finantelor Publice .

Probleme abordate de LAPAR:

– deductibilitatea integrala a chetuielilor cu motorina fara limitarea cheltuielilor deductibile la valoarea a 78 l/ha.
RASPUNS MFP: Ministerul a emis o circulara catre toate unitatile ANAF din tara ( document 1 – din attach) prin care: “ Dispozitiile Guvernului nr.763/2013, respectiv ale Hotararii Guvernului nr. 1174/2014, au avut ca scop acordarea unui ajutor de stat in agricultura , sub forma unei rate reduse de impozitare a motorinei”.
Norma de consum stabilita de cele doua acte normative, nu afecteaza deductibilitatea integrala a  cheltuielilor  efectuate pentru achizitionarea motorinei , daca aceste au fost realizate  in scopul  desfasurarii activitatii si obtinerii  veniturilor de catre fermieri.

– impozitarea arendei in natura
RASPUNS MFP: arenda in natura  trebuie inregistrata astfel ( document 2 din attach):de doua ori ca cheltuiala si odata ca venit . A se vedea paginile 6-8 , din documentul atasat nr.2.
Conform Ghidului MFP, contravaloarea arendei in natura reprezinta cheltuiala deductibila, compensarea dintre contravaloarea in natura a arendei inregistrata ca venit si cea inregistrata drept cheltuiala, este urmata de o a III-a operatiune: inregistrarea contravalorii arendei in natura drept cheltuiala deductibila in integralitate.

– adaosul comercial? De ce nu ne raportam la preturile de cost?
RASPUNS : MFP a fost de acord cu propunerea LAPAR, promitand gasirea unei solutii.

– necesitatea unei amnistii fiscale pentru datoriile OUAI-urilor catre ANIF;
RASPUNS MFP:  avand in vedere suma datorata, maxim 500.000 euro- incluzand debit principal si accesorii si rolul OUAI-urilor in activitatea agricola, Ministrul Finatelor Publice- Eugen Teodorovici, a promis ca in temeiul unei colaborari cu MADR, va gasi solutia pentru adoptarea unui act normativ in sensul acordarii unei amnistii fiscale.

– impozitarea subventiei europene;
Din discutiile cu conducerea MFP, a reiesit ca scutirea de impozit nu este favorabila fermierilor. Conform principiilor de baza ale  contabilitatii , scutirea de plata a impozitului aplicat subventiei, este insotita de nedeductibilitatea cheltuielilor aferente veniturilor obtinute din subventii.