ROMANIA ESTE CAMPIOANA IN UE LA PONDEREA POPULATIEI OCUPATE IN AGRICULTURA

428

Peste 2 milioane de români erau ocupaţi în agricultură în 2017, ceea ce reprezintă aproape un sfert (23,7%) din totalul populaţiei ocupate, faţă de 4,5% media la nivelul statelor membre ale UE, potrivit datelor Eurostat. România a fost „campioană“  în UE la ponderea populaţiei ocupate în agricultură şi în anii precedenţi, deşi numărul persoanelor ocupate în agricultură a scăzut cu 26% în ultimii zece ani, adică în perioada 2008-2013, potrivit datelor Eurostat.

„Aceasta cifră (2 milioane de români ocupaţi în agricultură – n.red.) include salariaţii din ferme, zilierii sau cei care lucrează la negru, micii gospodari şi fermierii care au depus cerere de subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Numărul persoanelor ocupate în agricultură scade de la an la an pentru că produsele agricole sunt tot mai ieftine, iar afacerile sunt tot mai greu de susţinut“, a spus crescătorul de ovine Rusu Nan Dănilă din judeţul Braşov.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) consideră că în realitate în România sunt mai puţine persoane ocupate în agricultură decât figurează în cifrele raportate de Eurostat.

„Eurostat îi face pe toţi proprietarii de teren fermieri. De fapt, fermieri îi putem considera pe cei care au depus cerere de subvenţie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, adică circa 860.000 de fermieri. Dacă sunt proprietari nu înseamnă că şi lucrează terenul“, spune Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.

Peste 866.700 de fermieri au depus cereri pentru subvenţii pentru campania agricolă 2018, pentru o suprafaţă totală de peste 9,6 milioane hectare, cu 250.000 de hectare mai mult faţă de campania agricolă 2017.

Pe baza cererilor depuse, ministrul agriculturii a constatat că cei mai mulţi fermieri români, aproape 600.000 de persoane, lucrează între 1 şi 5 hectare de teren. Ca suprafaţă însă, aceştia acoperă un total de circa 1,5 milioane hectare.

Cele mai întinse suprafeţe, de peste 5 milioane de hectare, sunt exploatate de aproape 13.0000 de fermieri, care deţin peste 100 de hectare.