“România poate ajunge al doilea producător mondial de curmale chinezeşti”

1150

Curmalul chinezesc, o specie pomicola care a ajuns si in tara noastra.

Ovidiu Ghinea a stat de vorba in a doua parte a emisiunii Agricultura la Raport cu Liu Mengjun, profesor la Universitatea Agricola din Hebei – China, si Florin Stanica, prorector USAMV Bucuresti, tema dicutiei fiind curmalul cinezesc, specie pomicola ce poate fi cultivata fara probleme si in tara noastra.

“In urma cu aproape 20 de ani am initiat primele schimburi de cercetatori si cadre didactive cu aceasta universitate celebra din china, cea mai mare din aceasta tara”, a explicat Florin Stanica existenta colaborarii intre USAMV Bucuresti si prestigioasa universitate chineza.

Liu Mengjun este de parere ca tara noastra poate ajunge o forta mondiala pe piata producatorilor de curmale chinezesti. “Am vizitat Dobrogea si zona pomicola a judetului Buzau. Sunt conditii excelente pentru curmalul chinezesc. Romania poate ajunge al doilea producator mondial de curmale chinezesti. Aceasta planta se poate cultiva usor, poate produce super-fructe cu o valoare nutraceotica ridicata. Curmalele contin de 100 de ori mai multa vitamina C decat merele. Are efecte anticancerigene si contine cantitati mari de minerale”, a spus profesorul chinez.