SFATURI UTILE PENTRU INGRIJIREA GRADINII PE TIMPUL VERII

470

În vechime, solstiţiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. Odată cu sosirea verii, puterea soarelui este mai profundă ca niciodată, căldura este sufocantă și totuși, noi, oamenii ne mai putem ascunde de razele soarelui sau ne putem răcori singuri cu apă rece. Ei bine, plantele din grădină, nu pot supravietui fară ajutorul nostru.
La prima vedere în gradină nu par a fi multe de facut în afară de udarea din abundență a plantelor, dar trebuie să știti că în luna iulie nu scapăm de sarcinile grădinăritului. Altfel, e timpul să vă gândiți deja la modul în care va arăta grădina la toamnă, să adunați semințele și să înmultiți plantele care vă plac, să cumparați altele noi etc.

Nu uitați, dacă aveți de gând să plantați ceva, nu faceți acest lucru decât seara.  

10 sfaturi pentru grădinăritul pe timpul verii

Din moment ce este foarte cald, trebuie să udați bine florile seara, când soarele nu mai este puternic. Nu udați plantele în timpul zilei, pentru că picaturile de apă rămase pe frunze și tulpini amplifică razele soarelui și planta se va ofili. Udatul numai la radacină nu are rost in timpul zilei, pentru ca apa se va evapora foarte repede. Menținerea umezealii  în jurul rădăcinii se realizează prim presărarea unui strat de mulci în jurul tufelor sau arborilor.

  1. Seara, cand udați florile, profitați de ocazie și pulverizați apa și pe frunze, astfel plantele își vor reveni mai usor după ziua caniculară.
  2. La trandafiri se rup capetele florilor care se scutura (eventual cu tot cu codita) pentru a stimula aparitia unor flori noi.
  3. Nu tratați florile cu substanțe fertilizatoare decât dacă este neapărat nevoie; în acest sens nu este o regula, însăe bine să nu fortați plantele acum, când și așa de abia fac față zilelor toride.
  4. Dacă este cazul, folosiți insecticide pentru combaterea dăunătorilor la flori, arbori sau arbuști.
  5. Tundeti în continuare gardurile vii, dacă este nevoie.
  6. Nu tundeți prea scurt gazonul și udati-l regulat, să nu se usuce.
  7. Culegeți zilnic fructele din pomii și arbuștii fructiferi; dacă sunt lasate prea mult timp, acestea se vor strica, vor fi mancate de păsari sau vor fi atacate de dăunatori.
  8. Legați ramurile rebele ale trandafirilor cățărători, arbustilor fructiferi (zmeurul, de exemplu), etc. pentru ca să crească așa cum doriți.
  9. Înlăturati buruienile din gradină pentru că ele nu fac altceva decât să consume substanțele nutritive și umezeala din pământul îi asa sărăcit.
  10. Săpați pământul din jurul tulpinilor pentru ca apa să pătrundă cât mai adanc.

Oricât de mult ar iubi soarele, nu toate plantele rezistă la temperaturi ce pot sa ajunga uneori la 50 de grade Celsius, la nivelul solului. Nu ar strica să le oferi protecție cu ajutorul unui umbrar nepretențios, precum plasa de țânțari sau o rogojină.

Multe specii au deja semințe. Strânge-le cu grija, pentru a le folosi în primavara urmatoare.

Gura leului, galbenelele, zorelele, dar si aromaticele precum leusteanul, patrunjelul, mararul, busuiocul. Dintre legume, pastarnacul, morcovul.