Home Stiri agricole Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, administrată de USAMV Cluj

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, administrată de USAMV Cluj

1,003 views

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj va trece în administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV), după cum au anunțat într-o conferință de presă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și rectorul instituției, Doru Pamfil. 

“Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de săptămâna viitoare se va afla și propunerea de a trece Stațiunea în administrarea Universității. Acum negociem, să vedem ce se poate face cu datoriile pe care Stațiunea le are în acest moment”, a declarat ministrul Agriculturii, la Cluj.

Rectorul USAMV a recunoscut că trecerea Stațiunii Pomicole în subordinea USAMV a fost un vis, devenit realitate, cu ocazia sărbătoririi a 145 de ani de la înființarea Universității.

“Preluarea stațiunii este un vis care durează deja de 6-7 ani. Patrimoniul genetic al acesteia este unul de excepție, care permite crearea de noi soiuri și hibrizi pentru agricultura românească. Din păcate, au rămas puțini cercetători în Stațiunea Pomicolă, iar unii nu și-au mai primit salariile și de un an și jumătate, iar, din cele 1.200 de hectare care erau în trecut, mai sunt doar 168, dar vom încerca să refacem totul și să reconstruim o nouă  stațiune”, a afirmat Doru Pamfil.

Acesta a recunoscut, însă, că cea mai mare problemă cu care se confruntă este cea legată de datoria de 8,5 milioane de lei pe care stațiunea o are către Bugetul de stat dar și-a exprimat convingerea că se vor găsi soluții și pentru rezolvarea acesteia. Ministrul Agriculturii a promis că va trimite o copie a Monitorului Oficial în care va fi publicată decizia finală, pentru ca universitarii clujeni să poată să se asigure de finalizarea demersurilor.